
Duurzaam restaureren Beeld: MariaGodfrida via Pixabay
In vervolg op de zeer gewaardeerde eerste editie in 2016 starten het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in februari 2017 voor de tweede keer met deze baanbrekende leergang. Daarvoor zijn nog plaatsen beschikbaar.
Antwoord op snelle ontwikkelingen in de restauratiepraktijk
Restaureren is in korte tijd een stuk ingewikkelder geworden. Kennis van alleen historische waarden, materialen en constructies is niet meer voldoende. Steeds vaker moeten we ook rekening houden met duurzaamheid én met economische exploitatie en onderhoud.
Restauratie vraagt tegenwoordig om de allernieuwste kennis van technieken, materialen en installaties. Het vraagt ook om de bereidheid van alle partijen om samen te werken, kennis te delen en te handelen in het belang van de eigenaar én het monument zelf. Om dat te leren werken deelnemers tijdens de Leergang innovatief en energiebesparend restaureren van gebouwd erfgoed (LIER) in teams aan een concrete restauratie-opgave. Bij de intake en plaatsing van deelnemers wordt met name ook aandacht besteed aan een evenwichtige samenstelling van de disciplines in deze teams.
Positief over eerste LIER
De eerste editie van de leergang, die in het voorjaar van 2016 is gehouden, is door de deelnemers zeer positief beoordeeld. Zo vond Leo Lussenburg (Vivare / Regieweb), dat “deze opleiding precies op het juiste moment komt.” Hij heeft ervaren dat je zo … “meer toekomst aan dat monument geeft.” Marieke van de Bovenkamp, Bouwkundig Adviseur van de RCE was blij met de focus op duurzaamheid en vond het “leuk om samen te werken en elkaars kennis te gebruiken……. Dat heeft meerwaarde.” Wilt u meer weten over wat zij ervan vonden? Bekijk hier de video.

LIER Beeld: GRC/ HAN
Concreet restauratie-object
Net als in de eerste leergang vormt een concreet, te restaureren, object de leidraad van het leerproces. De opgave van de eerste leergang was een rijksmonumentale boerderij in Gelderland met een hoge cultuurhistorische waarde, zowel qua exterieur als interieur. De uitdaging was bij de verduurzaming rekening te houden met de historische waarden en detailleringen en toch isolerende/energiebesparende maatregelingen te treffen. Die mochten daarnaast bouwfysisch geen problemen opleveren. Het tweede object wordt bij de start van de leergang bekendgemaakt.
Start op 16 februari 2017
De tweede editie van de leergang, aangescherpt op enkele onderdelen, start op 16 februari 2017 en bestaat uit 7 bijeenkomsten. De kosten bedragen € 3300,-. Zie, voor uitgebreide informatie, de pdf van de leergang. U kunt zich aanmelden via de website van de HAN.
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Jos Nij Bijvank (hoofddocent, 06-20407317) of Andrea Bloemendaal (cursuscoördinator HAN, 026-3658139)
Geef een reactie