Binnenkort krijgen de Vlaamse erfgoedzorgers en hun sympathisanten er een flinke steun bij. Erfgoed Vlaanderen, het FORUM VOOR ERFGOEDVERENIGINGEN en Open Monumentendag Vlaanderen werken samen aan de oprichting van één grote, nieuwe organisatie, die dé middenveldorganisatie in het Vlaamse erfgoedlandschap wordt.
Samen sterk en doeltreffend Met de eenmaking willen we samen een groter en sterker draagvlak creëren voor ons erfgoed en de zorg die het vraagt. Door een breed publiek aan te spreken en ons over alle aspecten van de erfgoedzorg te buigen, zullen we ook meer slagkracht krijgen. Het publiek zal beter geïnformeerd kunnen worden, de erfgoedzorgers krijgen professionelere bijstand en zelf staan we sterker in de praktijk. Bovendien kan de nieuwe organisatie het overleg en de samenwerking met overheden en andere spelers in het erfgoedlandschap nog steviger funderen. Niet onbelangrijk: een krachtige organisatie met een grote achterban heeft meer financieringskanalen ter beschikking en kan haar middelen efficiënter besteden.
Wat is onze visie? Om onze positie als middenvelder helemaal waar te maken, worden we een grote ledenbeweging. Zowel individuele sympathisanten als andere verenigingen en actoren uit het erfgoedlandschap kunnen lid worden en krijgen inbreng in de werking. Die werking gaat uit van een integrale en maatschappelijk geïntegreerde erfgoedzorg. Binnen die integrale zorg blijft uiteraard de zorg voor het onroerend erfgoed (monumenten, landschappen en archeologie, aangevuld met erfgoed van vermaak, rijdend, rollend, vliegend en varend erfgoed) de basis. Een integrale aanpak houdt ook een wisselwerking in met het roerend (archieven, kunstvoorwerpen…) en immaterieel (verhalen, tradities…) erfgoed. Daarnaast mag erfgoed ook niet als een op zich staand gegeven beschouwd worden. De waarde van erfgoed wordt maar duidelijk als het in een hedendaagse context vertaald en geïntegreerd wordt, met oog voor de hedendaagse samenleving met haar eigen normen en verwachtingen, bijvoorbeeld op economisch, toeristisch, ecologisch of sociaal vlak. Op die manier kan ons erfgoed een betere plaats en een nieuw leven krijgen in onze samenleving. Andere grondbeginselen zijn duurzaamheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid, transparantie en een democratisch gestuurde en gecontroleerde werking. Bovendien maken we een punt van integriteit: de organisatie doet wat ze zegt en zegt wat ze doet.
Wat wordt het takenpakket? De nieuwe organisatie zal de rol opnemen van erfgoedbeheerder, expertisecentrum, ledenvereniging, erfgoedloket, steunpunt, belangenbehartiger en netwerkorganisatie. De ambities zijn niet gering, maar we hebben meer dan ooit kans op slagen. Want de wil en de expertise zijn er, net als de steun van het publiek. Vele partners – de Vlaamse overheid voorop – zijn vragende partij.
Waar willen we staan? Particuliere organisaties en verenigingen met een maatschappelijke functie vormen samen het zogenaamde ‘middenveld’. Ze slaan een brug tussen de burger en de overheid, en spelen daardoor een essentiële rol in de democratische besluitvorming en actie. Voor alle betrokkenen is het van belang dat dit middenveld zich goed organiseert. Precies dát willen we met deze nieuwe organisatie bereiken. Als dé middenveldorganisatie voor de erfgoedsector willen we toeverlaat, hulp en spreekbuis van alle collega’s op dat middenveld zijn, gesprekspartner en inspirator zijn van de overheid en de communicator en sensibilisator voor het publiek.
Tegelijk willen we in dat middenveld ondernemen door zelf erfgoedprojecten op te zetten. Op die manier kunnen we een voorbeeldfunctie vervullen én onze praktijkervaring voortdurend bijspijkeren. Daarmee verbinden we theorie en praktijk harmonieus met elkaar.
Nog meer info? info@eennaamvoorerfgoed.be
Geef een reactie