Website voor AKU Fontein in Arnhem

Om de bekendheid over de betekenis van de AKU fontein in Arnhem te vergroten is een website gelanceerd. De AKU fontein (toekomstig Rijksmonument) werd door de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) aan de burgers van Arnhem geschonken in 1961 als bekroning van de Wederopbouwperiode en werd ontworpen door architect Henk Brouwer en kunstenaar Shinkichi Tajiri. Momenteel is de gemeente Arnhem voornemens om de fontein te slopen, mede dankzij de slechte staat waarin het nu verkeert door onvoldoende onderhoud. Door een opknapbeurt van het geheel en het terugbrengen van de verdwenen elementen en groen kan de fontein weer het spetterend middelpunt worden van een Gele Rijders plein. Via de website kan een petitie worden getekend voor onderhoud.

akufontein.nl

  1. Natuurlijk moet de fontein en het beeld van Tajiri op die plek blijven. Ik heb hem en zijn vrouw (arnhemse) goed gekend en vaak bezocht in Baarlo en weet hoe hij blij was met deze plek. Wat mij wel stoort is dat men steeds het beeld “de libelle”” noemt. Het stelt nl. voor een zgn. Spindel van de AKU.

  2. Het zou wel aardigzijn als iemand de geschiedenis van, c.q. het verhaal achter de AKU fontein eens opschreef. Inclusief de verklaring van de kunstenaar over de betekenis van zijn werk.

  3. Het was wellicht ooit leuk en gezellig daar maar dat is al lang lang geleden. Nu is t n triest stukje arnhem. Weg ermee wat mij betreft. Opknappen maakt het echt niet meer gezellig.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.