Weer bijzondere archeologische vondsten Voorschoten

De dorpspomp in Voorschoten. foto: Goodness Shamrock via Wikimedia Commons (CC-BY-3.0)

Voor de tweede keer binnen een week komt het Zuid-Hollandse dorp Voorschoten archeologisch in het nieuws. De strandwal waar het dorp op ligt, heeft een nog langere aaneensluitende bewoningsgeschiedenis dan tot nu toe werd aangenomen. Afgelopen week nog, bleek dat er bijzondere steentijdvondsten gedaan waren in het centrum van het dorp. Nu zijn er, op een steenworp afstand aan de Bachlaan, vondsten gedaan die dateren uit de bronstijd. De verantwoordelijke aannemer is ondertussen een kapitaal kwijt aan het onderzoek. Desondanks is hij niet ontevreden.

De locatie van de nieuwe opgraving ligt op dezelfde strandwal als de vondstlocatie die vorige week in het nieuws kwam. “Natuurlijk wisten we dat de duinen interessant zijn, maar over het algemeen worden hier maar sporadisch sporen van bewoning gevonden. Al vrij snel na het eerste onderzoek aan de Bachlaan wisten we dat dit een bijzonderheid was.” Zegt archeoloog Peter van den Bos.

Lees ook: ‘Opgraving centrum Voorschoten levert mooie vondsten op’

Er zijn echter ook vragen over het nut van het archeologisch onderzoek. Aannemer John Kriek vindt het allemaal wel interessant, maar stelt ook vragen over de kosten en de duur van zo’n onderzoek: “De archeologen waren 6 dagen bezig en dat kostte 90 euro per uur”, vertelt Kriek. Hij betaalde ook een kraan met machinist. Alles bij elkaar bedroeg het kostenplaatje €45.000,-.Kriek realiseert zich, ondanks de kosten, heel goed dat hij straks op een bijzonder stukje Nederland bouwt. “Deze plek heeft een grotere historie dan het nabijgelegen kasteel Duivenvoorde”, knikt hij. “Maar daar zie je straks niets meer van. Daarom gaan we alle foto’s in de kelder ophangen. Om het toch te bewaren.”

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)