
Nederland moet de bruine vloot aanwijzen als werelderfgoed. Meerdere bezorgde provincies doen die oproep aan politiek Den Haag. De maritieme trots dreigt kopje onder te gaan door de coronacrisis.
Door de schepen op de Unesco-lijst te plaatsen, denken de provincies het voortbestaan van de vloot te kunnen beschermen. “Bovendien kan historische erkenning helpen om straks na corona meer toeristen te interesseren voor een vaartocht”, zegt de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum. Van Hijum hoopt dat de erkenning helpt om meer financiële middelen los te krijgen. Het kabinet heeft in augustus 15 miljoen euro steun toegezegd, maar de schippers hebben daar nog niks van ontvangen.
In juni 2020 protesteerden de schippers van de bruine vloot door ‘voor pampus te gaan liggen’ (zie foto hierboven). Met de actie wilden de schippers het bedreigde voorbestaan van de historische schepen onder de aandacht brengen. En dat lukte: de actie werd zelfs genoemd in de New York Times.
Altijd goed om aandacht te vragen voor voor het behoud van erfgoed. Maar in dit bericht wordt geen rekening gehouden met de haalbaarheid en wat wel en niet onder het Werelderfgoedverdrag valt. Werelderfgoed gaat om monumenten, natuurgebieden en streken/landschappen. Vast aan de grond.