Wonen in een monumentaal pand? 4 tips

Wonen in een monument
Een Karakteristiek pand: Jachtslot Schelluinderberg te Schelluinen foto: REDRES

Wonen in een monument. Steeds meer mensen dromen ervan. De vacature ‘kasteelheer op Slot Loevestein’ kreeg bijvoorbeeld ruim 840 reacties. Ook wonen in retrostijlen, kerken en watertorens zit in de lift. Stel, je wilt zo’n bijzonder pand gaan betrekken, hoe pak je dat aan? Hoe verwezenlijk je je droom? Enkele tips om mee aan de slag te gaan.

1. Houd het aanbod van de gespecialiseerde organisaties in de gaten.
De meeste mensen beginnen hun zoektocht op internet. Op reguliere woonzoeksites als Funda lijken echt bijzondere panden nauwelijks voor te komen. En als ze er al zijn, zijn ze moeilijk te vinden. Gelukkig zijn er ook websites van meer gespecialiseerde organisaties, zoals makelaars en stichtingen die zich bezig houden met het opkopen, opknappen en doorverkopen of -verhuren van monumentale panden. Hun individuele aanbod is echter vaak beperkt en relatief weinig mensen zijn van het bestaan van deze organisaties of hun sites op de hoogte. (Onder dit artikel hebben we er een aantal bij elkaar gezet). Het beste kun je deze ‘specialistensites’ gedurende langere tijd in de gaten houden.

2. Neem zelf initiatief
Een brutaal mens heeft de halve wereld en dat geldt zeker bij de zoektocht voor het wonen in een monument. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen, maar blijf proberen. Zoek dus niet alleen via de normale kanalen en stap desnoods zelf op (de eigenaar van) jouw ideale droompand af. Doorzettingsvermogen is hier een sleutelbegrip.

3. Houd rekening met ‘verborgen gebreken’
Leegstaande monumentale panden staan vaak niet voor niets leeg of te koop. Er is dan meestal iets mee. Soms speelt er een eigendomskwestie of is het domweg te duur om een pand bewoonbaar te maken. Maar ook in de gevallen waarin dat niet het geval is, is het goed om voor ogen te houden dat het ‘karakteristieke’ van een pand meestal haaks staat op het kant-en-klare van een doorzonwoning. Juist in die imperfectie van een door de tijd gemarkeerde gevel schuilt de schoonheid van de monumentale woonbeleving. Kortom: omarm de ‘verborgen gebreken’ .

4. Heb geduld
Het vinden van het huis van je dromen is dus een hele klus. Maar zelfs wanneer je iets gevonden hebt, ben je er nog niet. Het rondkrijgen van de financiering, het realiseren van eventuele aanpassingen en al het daarbij horende papierwerk kost bijelkaar ook vaak jaren. Je moet dus geduld hebben, veel geduld. Maar bedenk wel; voor al dat lange wachten krijg je uiteindelijk wel iets unieks terug. Dat is natuurlijk ook de reden waarom je uiteindelijk op zoek bent naar een monumentaal pand om te kunnen wonen in een monument.

Meer informatie
De onderstaande links kunnen je verder helpen bij de zoektocht naar het pand van je dromen:

Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Heeft u nog tips en /of links toe te voegen aan het bovenstaande? mail dan naar: caspar@erfgoedstem.nl

Caspar Steinebach voor de Erfgoedstem

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)