Woonhuis Sybold van Ravesteyn in Utrecht opent als Museumhuis

Ravesteyn woonhuis utrecht
Woonhuis Sybold van Ravesteyn, Utrecht Foto: Hendrick de Keyser

Op steenworp afstand van het beroemde Rietveld-Schröderhuis gaat binnenkort een ander bijzonder huis open als museum, het voormalige woonhuis van de architect Sybold van Ravesteyn. Op het eerste gezicht is het haast niet voor te stellen, maar deze huizen werden kort na elkaar gebouwd. Het ‘Huis Van Ravesteyn’, maakt in haar speelse vormgeving een volledig andere indruk. Hier is in één oogopslag het werk van een eigenzinnige architect te zien, zowel beroemd als berucht onder zijn tijdgenoten.

De ‘meest gesloopte’ architect van Nederland

Architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) heeft een heel eigen plaats in de geschiedenis van de Nederlandse architectuur. Hij werd opgeleid als civiel ingenieur en trad in 1912 in dienst van de spoorwegen. Met een reeks prachtige seinhuizen vestigde hij zijn naam als architect van het Nieuwe Bouwen. Later ontwierp hij de treinstations van Rotterdam en Utrecht, de speelse gebouwen van dierentuin Blijdorp in Rotterdam, schouwburg Kunstmin in Dordrecht, prachtig vormgegeven benzinestations en het interieur van het koninklijk jacht Piet Heyn. Veel van zijn werk voor de spoorwegen is inmiddels afgebroken en Van Ravesteyn heeft daarmee de twijfelachtige eer om de ‘meest gesloopte’ architect van Nederland te zijn. Onder architecten, architectuurhistorici en liefhebbers wordt zijn werk echter bewonderd.

Eigen woonhuis met golvende lijnen

In 1932 ontwierp Sybold van Ravesteyn een eigen woonhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Dit eigenzinnige pand toont een overgang in zijn werk naar een meer vrije opvatting over vormgeving, met sierlijke en golvende lijnen, die een sterk contrast vormt met de andere architecten van het Nieuwe Bouwen. Van Ravesteyn schuwde de controverse niet en introduceerde barokke krullen in moderne nieuwzakelijke interieurs. Bijzonder in het interieur van het huis in Utrecht is de grote woonkamer. Deze is te beschouwen als een samenvoeging van een werkkamer, zitkamer en eetkamer waartussen de grenzen alleen door middel van een belijning in vloer en plafond zijn aangegeven. De detaillering is uitzonderlijk, van de aluminiumplinten tot de door Van Ravesteyn ontworpen ingebouwde meubelen.

Nieuw Museumhuis in Utrecht

Sybold Van Ravesteyn woonde tot vlak voor zijn overlijden in het huis. In 1996 droeg zijn zoon het pand over aan Vereniging Hendrick de Keyser, de monumentenorganisatie die zich inzet voor historische gebouwen en hun interieur. Na een periode van verhuur wordt het huis nu Museumhuis en ‘Monument en Bed-locatie’. In blokken gedurende het jaar wordt het afwisselend opengesteld als museum dan wel verhuurd als vakantiehuis. De deelnemers van de BankGiro Loterij maken het mogelijk dat Vereniging Hendrick de Keyser het bijzondere architectenhuis op deze manier publiek toegankelijk kan maken. Bijzonder aan het Museumhuis is dat het grotendeels kon worden ingericht met het oorspronkelijke meubilair. Veel meubelen en objecten waren nog aanwezig in het huis of zijn afkomstig van de familie Van Ravesteyn, zoals serviesgoed, een lamp die hij zelf ontwierp en de passer waarmee hij zijn ontwerpen maakte. Het talentvolle, eigenzinnige en controversiële werk van deze architect, zowel in zijn huis als in de inrichting, is nu voor een ieder te aanschouwen.

Beleef met al je zintuigen

De Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser ontdekt en beleeft de bezoeker vooral zelf. Zo kan je in het huis in Utrecht kijken bij de tekentafel van de architect en je buigen over de plattegrond van dit aparte huis. De architect heeft over vrijwel alles nagedacht en daarbij gebruik gemaakt van bijzondere, terugkerende materialen. De bezoeker wordt in het pand uitgenodigd om zich thuis te voelen, te gaan zitten op de stoelen, te kijken in de kasten en het huis te ervaren zoals de bewoner zelf. Museumhuis Van Ravesteyn is vijf dagen per week geopend. Op de websitewww.museumhuizen.nl staan de openingstijden, het adres en daar reserveer je tickets met een tijdslot.

Museumhuizen met steun van de BankGiro Loterij

Museumhuis Van Ravesteyn maakt onderdeel uit van de Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser. Met steun van de BankGiro Loterij wil de Vereniging in de komende jaren 35 bijzondere historische woonhuizen openstellen en zo teruggeven aan het publiek. Kom kijken en beleef 500 jaar woongeschiedenis in heel Nederland! Stap de zeventiende eeuw binnen in een koopmanshuis in Hoorn, beleef de adel van de achttiende eeuw in een patriciërshuis in Leeuwarden of ervaar de art nouveau van het eind van de negentiende eeuw in een fabrikantenvilla in Steenwijk. Als bezoeker ervaar je met al je zintuigen de geschiedenis van het huis en de bewoners.