‘Zaans groen Monetblauw’ van Boonstoppel brengt Het Blauwe Huis in Zaandam terug in 1871

In 1871 schildert Claude Monet in Zaandam ‘La Maison Bleue’, Het Blauwe Huis. Was dit blauw fantasie van Monet of werkelijkheid? Zorgvuldig onderzoek op aangeven van de Stichting Monet in Zaandam wees uit dat Monet wel degelijke de werkelijkheid schilderde. Die kleur blauw is onderdeel van de ‘Monumentenwaaier De Nederlandse Stad- en streekwaaier exterieur 1400 – heden’. Deze kleurhistorische waaier van Boonstoppel omvat 164 kleuren. Een van die kleuren is SK-4770 Zaans groen, Monetblauw. En die kleur siert nu Het Blauwe Huis in Zaandam.

La Maison Bleue van Monet

In 1871 verblijft Monet 4 maanden in Zaandam. Tussen 2 juni en 8 oktober maakt hij 25 schilderijen waarvan La Maison Bleue hem het meest dierbaar is. Misschien ook omdat hierop zijn vrouw Camille en zijn zoontje Jean te zien zijn. In 1998 wordt het tot dan toe in Nederlands particulier bezit verblijvende schilderij voor 12,5 miljoen gulden verkocht bij veilinghuis Christie’s. Het is nu in particulier bezit en niet meer in een Nederlands museum te zien. Het onderwerp, een in 1724 gebouwd Rijksmonument, is nog steeds te zien.

Op zoek naar de waarheid

Lange tijd wordt gedacht dat de blauwe kleur van ‘La Maison Bleue’ een verzinsel van Monet moet zijn. Zaanse huizen zijn immers groen. Om de waarheid te achterhalen start De Stichting ‘Monet in Zaandam’ een onderzoek. En wat blijkt, onderzoek van verfmonsters door Frits Schuster, adviseur Kwaliteit en Verfonderzoek, wijst uit dat er rond 1871 wel degelijk een blauwe kleur op het hout had gezeten. Het blauw van de zijgevel van la Maison Bleue was waarschijnlijk oorspronkelijk uitgeblauwd Bremergroen. Deze kleur heeft als nadeel onder invloed van weersomstandigheden te verkleuren naar blauw. Blauw dus en geen groen, zag Claude Monet in 1871.

Monetblauw van Boonstoppel

Monetblauw is een kleur in de ‘Monumentenwaaier De Nederlandse Stad- en streekwaaier exterieur 1400 – heden’. Boonstoppel heeft in deze samen met Rob van Maanen samengestelde waaier 164 historische kleuren gedefinieerd. Ze zijn allemaal gebaseerd op vele jaren onderzoek naar kleur in Nederland. Van iedere kleur wordt kort de herkomst omschreven. Bij Monetblauw staat: “Tradities blijven alleen bestaan als ze zich spontaan kunnen ontwikkelen; recent is het Zaanse Groen verbreed met zowel oude kopergroenen als met nieuwe groenen. En zelfs blauw hoort er nu bij, omdat “Het Blauwe Huis aan de Zaan” een schilderij van Claude Monet, de discussie heeft doen ontbranden of het hier ging om blauw of blauwgroen!”

Boonstoppel geeft historie toekomst

Boonstoppel is als sponsor benaderd om samen met de Dirkzwager Groep Het Blauwe Huis weer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. De keuze voor Boonstoppel is een voor de hand liggende keuze. Niet alleen heeft Boonstoppel de technische expertise en de producten om monumentale gebouwen te beschermen en te verfraaien. Ook op kleurhistorisch gebied loopt Boonstoppel voorop. De ‘Monumentenwaaier De Nederlandse Stad- en streekwaaier exterieur 1400 – heden’ is daarvan het tastbare bewijs. Boonstoppel combineert liefde voor historie met de technologie van vandaag. Emotie en ratio in één pot, zogezegd.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over Boonstoppel? Ga dan naar boonstoppelverf.nl.

Persbericht Boonstoppel Verf