Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

Na de Watersnoodramp van 1953 schoot een aantal landen Nederland te hulp met prefab woningen. Van de 661 ‘geschenkwoningen’ staan er 68 jaar later nog 540 overeind. De provincies Zeeland en Zuid-Holland hebben de stichting Dorp, Stad en Land de opdracht gegeven een inventarisatie te maken van de woningen.  De provincies hopen dat dit bijdraagt aan het behoud van de woningen als tastbare herinnering aan een ingrijpende gebeurtenis

“Op dit moment hebben de Zeeuwse geschenkwoningen geen beschermde status,” meldt provincie Zeeland. “Het is aan gemeenten en andere belanghebbenden om zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed. Zo kunnen zij de inventarisatiegegevens gebruiken bij eventuele bescherming van deze karakteristieke woningen als beeldbepalend pand, gemeentelijk monument of beschermd dorpsgezicht.”

Geschenkwoningen aan de Koning Haakonstraat in Stavenisse, Zeeland.
Geschenkwoningen aan de Koning Haakonstraat in Stavenisse, Zeeland. Beeld via Google Streetview

De resultaten van de inventarisatie zijn te lezen en bekijken in de digitale publicatie ‘Geschenkwoningen Watersnoodramp 1953 in kaart en beeld’.

Alle nog bestaande geschenkwoningen in Zeeland en Zuid-Holland zijn ook online te zien in de Kaart Cultuurhistorie Zeeland (kaartlaag ‘Watersnoodramp’) en de Cultuurhistorische Atlas Zuid-Holland (kaart 3a; e. Geschenkwoningen).