Zomerexpedities in monumentaal en industrieel Muntpark Utrecht

De voorzijde van de Cereolfabriek in het toekomstige Muntpark in Utrecht bron: RCE via Wikimedia

AMSTERDAM – Aan de voet van de Rijksmunt in Utrecht, verandert een stilgevallen industrieterrein rond het Merwedekanaal stapsgewijs in een waterpark, het Muntpark. Urban Pilots organiseert van 18 augustus tot en met 29 september elke zondag een zomerexpeditie. “De deelnemers maken actief kennis met het  maak het mooiste, maar ook vergeten gebied van Utrecht”, aldus de organisatoren. 10 tot maximaal 15 personen per expeditie kunnen mee, onder begeleiding van nieuwe makers van de stad over kades, oevers en pieren tussen de Rijksmunt en de Spinozabrug. “Het Muntgebied is een bijzonder stuk stad aan het water waar steeds meer mensen komen wonen en recreëren. Het is een geliefde, maar ook een vergeten plek. Groei en stilstand wrijven hier tegen elkaar. Net als schoonheid, potentie en verval. Enerzijds is het genieten van de monumentale bruggen, sluizen en industriële gebouwen in een schilderachtig decor van water en groen. Tegelijkertijd roest het waterstaatkundig erfgoed weg en is het onder geklad met graffiti.”

Kansen

Met de expedities wil stichting Historische Vaarwegen Utrecht het Muntgebied aandacht geven en de publieke ruimte op innovatieve wijze verder ontwikkelen als stadspark. Het Muntgebied is al in gebruik als stadspark. Alleen is het gebied hier fysiek nog niet helemaal op aangepast. De publieke ruimte en het erfgoed zijn hard toe aan een opknapbeurt. En misschien ook aan een nieuwe bestemming. Zo heeft de elevator in een park ineens een andere betekenis en andere mogelijkheden dan als onderdeel van de Cereolfabriek.

Pioniers van de nieuwe stad

De expedities zijn een middel om het Muntgebied samen te (her)ontdekken en zo het inzicht in gebied en mogelijkheden te vergroten. Elke week trekken we eerst door het gehele waterpark en vervolgens zoomen we in op een specifieke plek. Telkens onder begeleiding van betrokken makers van het park: van stadsgeograaf, ontwerper en architect tot voormalige sluiswachter en ondernemende bewoner. Samen onderzoeken wij gebied en plek vanuit verschillende perspectieven. Vervolgens benoemen wij sterke punten en kansen waardoor de plek zich vanuit bestaande kwaliteiten kan ontwikkelen als onderdeel van het stadspark. De parkvisie fungeert als wenkend perspectief voor het gebied en geeft volop ruimte aan een stapsgewijze ontplooiing van de stad met eigenheid en samenhang.

Muntpark in de Maak

 

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)

  1. Wel een beetje laat de Merwedekanaal zone was een van de grootste industriële conglomeraties van west Europa daar is vrijwel niets meer van over.
    Nu meer yuppen rond om de Munt en park oog in al zijn komen wonen moet het Merwede kanaal in eens een open baar zwembad worden.
    Maar hoop inderdaad dat er meer bekendheid word gegeven aan dit gebied met een rijke geschiedenis vooral ook voor de binnenvaart.
    Soms lijkt het wel dat alles wat zich op of om het water heeft afgespeeld collectief uit het geheugen is gewist in Utrecht, terwijl het al van uit de verre oudheid zijn bestaansrecht heeft dankzij dat water.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.