18e-eeuws Wevershuis verhuisd naar de Zaanse Schans

Wevershuis, Zaanse Schans Foto: Zaans Museum / Arthur van Beveren

In samenwerking met de stichting Zaanse Schans heeft Stadsherstel Zaanstreek/Amsterdam in 2011 een uniek huisje gered van de sloop om het een waardevol tweede leven te geven op de Zaanse Schans. Het Wevershuis werd in mei 2011 op haar oorspronkelijke plek opgemeten, gedocumenteerd, bouwhistorisch onderzocht en gedemonteerd met het idee om deze in oude luister te reconstrueren op de Zaanse Schans. Het werd een tijd opgeslagen omdat er nog geen haalbaar plan klaar lag. Na het werven van diverse fondsen was het dan eindelijk zo ver en in 2015 is de herbouw van het huisje begonnen. Daarbij werd gebruik gemaakt van zoveel mogelijk monumentale onderdelen.

Historie van het Wevershuis
Het Wevershuis is tussen 1722 en 1730 gebouwd aan de Dorpsstraat 861-863 in Assendelft en heeft tot het begin van de twintigste eeuw dienst gedaan als thuisweverij. Helaas moest het pand daar weg maar Stadsherstel kreeg wel de gelegenheid om het bijzondere pand te kopen.

Het huis bestaat uit een dubbel woonhuis, met in het achterste deel een ruimte waarin vijf weefgetouwen werden opgesteld. Het pand is daarmee karakteristiek voor de weverijnijverheid uit Assendelft en Krommenie, die floreerde dankzij honderden thuiswevers. Het pand is een geheel houten pand, opgebouwd uit grenen gebinten. De gevels van het Zaanse pand tonen de karakteristieke soberheid die zo kenmerkend is voor de 18e-eeuwse panden van Assendelft.

Het Zaans Museum demonstreert vanaf 24 maart 2016 de ambacht van het thuisweven. Er is dan van alles te ontdekken over het oud-Hollandse ambacht zeil- en molendoek weven. Beleef hoe dat gevoeld moet hebben in de achttiende eeuw; kruip achter het weefgetouw, rust uit in de bedstede en laat je verrassen door de aanwezige thuiswevers in traditionele kostuums.

Wevershuis, Zaanse Schans Foto: Stadsherstel NV
Wevershuis, Zaanse Schans Foto: Stadsherstel NV

Vrijwilligers gezocht
Voor het Wevershuis zoekt het Zaans Museum vrijwilligers die het leuk vinden om het internationale publiek van de Zaanse Schans te informeren. Vooral mensen die geïnteresseerd zijn in het weven en het verhaal achter dit mooie ambacht over willen brengen. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt een gedegen training en wordt goed ingewerkt.

Interesse? Kijk op zaansmuseum.nl en stuur zo snel mogelijk een e-mail naar Eva Rijs, e.rijs@zaansmuseum.nl of bel 075-6810000.

Openingstijden
Locatie: Zaanse Schans, Zeilenmakerspad 8 (naast Pakhuis ‘’Vrede’’) Datum: vanaf 24 maart Tijd: dagelijks, 10.00 – 17.00 uur
Kosten: volwassenen € 2; Vrienden van Stadsherstel* en kinderen 4 t/m 17 jaar € 1; t/m 3 jaar gratis
* Vrienden van Stadsherstel mogen op vertoon van de Vriendenpas gedurende het eerste openingsjaar (2016) voor € 1,- naar binnen.

Stadsherstel Amsterdam
Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd. Zo levert de organisatie een belangrijke bijdrage aan:
• het bewaren van gebouwd erfgoed voor volgende generaties
• het collectief bewustzijn rond stadsontwikkeling in een historische context
• de toegankelijkheid van monumenten en
• het behoud van het restauratieambacht.
Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 600 panden in en om de Stelling van Amsterdam gered. Ruim 2500 Vrienden steunen het werk van de organisatie. De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten en industriële monumenten krijgen een succesvol tweede leven als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen.

Stadsherstel Zaanstreek N.V.
Stadsherstel Zaanstreek N.V. is een gezamenlijke dochtermaatschappij van Stadsherstel. Amsterdam N.V. en de Zaanse Woningcorporatie Parteon. Op 30 december 2009 kocht deze maatschappij 23 panden en zes bouwkavels op de Zaanse Schans. Stadsherstel Amsterdam heeft, vanwege de kennis en ervaring inzake monumentaal erfgoed, de dagelijkse leiding en regelt alle operationele zaken.