Aanbieding van de handtekeningen door Heemschut directeur Karel Loeff Foto: Heemschut

2250 handtekeningen agenderen behoud stolpen in Noord-Holland

Naar aanleiding van de actie Red de Stolp, van onder andere Erfgoedvereniging Heemschut, heeft de provincie Noord-Holland toegezegd te gaan bekijken hoe eigenaren van stolpboerderijen financieel kunnen worden ondersteund bij het onderhoud en herbestemming. Dat maakte gedeputeerde Jack van der Hoek vorige week bekend op de Grote Stolpendag, waar de campagne werd afgesloten.

Heemschutdirecteur Karel Loeff bood de ruim 2250 handtekeningen aan die de afgelopen maanden zijn opgehaald met de online petitie Red de Stolp. De handtekeningen werden in ontvangst genomen door Statenleden Tom Buijtendorp (D66) en Nico Salm (PvdA). In de petitie wordt de provincie onder meer ook opgeroepen om de stille sloop van tientallen stolpboerderijen per jaar tegen te houden. De Statenleden beloofde dit onderwerp te agenderen in de provinciale politiek.

De actie red de Stolp is georganiseerd door Heemschut, de boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de Stolp’ en het Westfries Genootschap werd afgesloten.