Fries Film en Audio Archief en Fries Landbouwmuseum doen mee aan congres internationale agrarische musea

Een opstelling in het museum: foto van hannekemaaiers met bijbehorende film.

Het Fries Film en Audio Archief en het Fries Landbouwmuseum participeren in juli a.s. op een congres van de AIMA: de internationale organisatie van agrarische musea. Tijdens dit congres wordt de European Rural History Film Association (ERHFA) gepresenteerd: een project waarin verschillende Europese Landbouwmusea laten zien wat ze doen met landbouwfilms en hoe ze die toepassen in hun presentaties en online.

Het Fries Film en Audio Archief en Fries Landbouwmuseum hebben al een aantal jaren een samenwerking om landbouwfilms te traceren en te beschrijven en die als voorbeeld dient. ‘Wij lopen hiermee aardig voorop in Europa’, aldus Syds Wiersma van het Filmarchief. Met de inrichting van het nieuwe Fries Landbouwmuseum in 2018 besloot het museum meer te willen laten zien dan alleen ‘harken en foarken’. Naast schilderijen zette het museum in op interactieve media en film.

‘Vaak is het moeilijk om in een korte tekst uit te leggen hoe een bepaald voorwerp zoals een handgereedschap of machine werd gebruikt, een filmpje vertelt veel meer’: aldus directeur Henk Dijkstra. Medewerkers van het museum hebben toen een winter lang samen met mensen van het archief alle landbouw gerelateerde film bekeken, geanalyseerd en beschreven. ‘Voor ons een prachtige oplossing want wij hebben dergelijke specifieke kennis niet in huis’, zegt Syds Wiersma.

Voorbeeld van een film: botermaken vroeger


Fragmenten waarin bepaalde werktuigen of gereedschappen te zien zijn en die in de expositie van het museum staan, werden getraceerd en beschreven. Ze vormen nu in het museum in combinatie met de getoonde objecten een perfecte samenspel. Een voorbeeld is een dorsrol of terskrôle: dit werktuig dat gebruikt werd voor het dorsen van graan en koolzaad staat in het museum met erboven een filmpje waarin het gebruik wordt getoond. In totaal heeft het museum een tiental van dergelijke toepassingen.


Vanwege Covid is de conferentie digitaal. Het museum en het filmarchief hebben een digitale
presentatie voorbereid die op vrijdag 23 juli online getoond zal worden op het congres dat in Reading
(VK) wordt gehouden.