31.325 historische Leidse foto’s op de kaart

Breestraat Trianon Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Op zoek naar historische foto’s van eigen straat of huis? Of in één oogopslag zien welke Leidse straten het meest zijn afgebeeld in onze beeldbank? Via een digitale kaart op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken is zoeken heel eenvoudig en overzichtelijk. De Breestraat (met bijna 1500 afbeeldingen), het Rapenburg en de Hogewoerd vormen de top 3 van meest gefotografeerde straten in onze beeldbank.  Via de geografische interface kunnen nu foto’s en later archiefstukken via de plattegrond van Leiden gevonden worden.

‘De kaart is de eerste fase om te onderzoeken of het samenvoegen van data via deze interface werkt’, aldus Ellen Gehring, projectleider digitalisering bij Erfgoed Leiden. Door het klikken op het bolletje en vervolgens op de straatnaam worden alle afbeeldingen getoond plus een kaartje met panden in de straat. De panden zijn aanklikbaar om alle beschikbare foto’s van dit huis te zien. Hier komen de gegevens uit het archief, de basisadministratie adressen en gebouwen (BAG) en Wikidata samen. Zo zijn links naar Wikipedia te zien, zijn rijksmonumenten in het blauw weergeven en afgebeelde panden herkenbaar gemaakt.

Voorbeelden en verbeterpunten

Het Trianon Theater op Breestraat 31 is een mooi voorbeeld, waarbij zelfs een foto van de woonkamer van notaris Coebergh, die het pand bewoonde voordat het een bioscoop werd, te zien is. Ook is te zien dat in de Merenwijk een straat slechts vertegenwoordigd met een enkel fotootje, al komt dat deels doordat de applicatie alleen naar rechtenvrije afbeeldingen kijkt.  Ook zijn niet alle coördinaten van de adressen bekend in de foto collectie, hierdoor is de kaart nog niet 100% accuraat. Kortom, er is nog werk aan de winkel.

Collecties toegankelijk en digitaal beschikbaar
Het doel van Erfgoed Leiden is om de opgebouwde kennis en collecties te delen, zodat anderen deze kunnen gebruiken. De collecties zijn (waar mogelijk) vrij toegankelijk en digitaal beschikbaar voor iedereen. De gegevens staan grotendeels als open data online, wat wil zeggen dat ze door anderen hergebruikt en herplaatst kunnen worden.Ons doel is om de opgebouwde kennis en collecties te delen, zodat anderen deze kunnen gebruiken. Daarom stellen wij onze collecties (waar mogelijk) vrij toegankelijk en digitaal beschikbaar voor iedereen. De gegevens staan grotendeels als open data online, wat wil zeggen dat ze door anderen hergebruikt en herplaatst kunnen worden.Ons doel is om de opgebouwde kennis en collecties te delen, zodat anderen deze kunnen gebruiken. Daarom stellen wij onze collecties (waar mogelijk) vrij toegankelijk en digitaal beschikbaar voor iedereen. De gegevens staan grotendeels als open data online, wat wil zeggen dat ze door anderen hergebruikt en herplaatst kunnen worden.