50 jaar Stichting Oude Groninger Kerken: De 50 gouden kerken van Groningen zijn open

Stichting Oude Groninger Kerken
Omslag Groninger Kerken Foto: Stichting Oude Groninger Kerken

Op maandag 13 mei is het 50 jaar geleden dat de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) werd opgericht door een groep verontruste burgers om het dramatische verval van talloze middeleeuwse kerken op het Groningse platteland te stoppen. Dit wordt o.a. gevierd met een feestelijke bijeenkomst voor genodigden op 13 mei in de der Aa-kerk. Vanaf maandag 6 mei is via RTVNoord het feestelijke jubileumspotje te zien (en te horen). En dit sluit niet toevallig af met: Hoera! De 50 gouden kerken van Groningen zijn open.

De vrijwilligers van de SOGK werden en worden nadrukkelijk betrokken bij de SOGK-projecten. De aftrap van 50 Kerken Open, een project dat zonder onze vrijwilligers onmogelijk te realiseren zou zijn geweest, vindt plaats op vrijdag 10 mei. Na de eerste aarzelende toezeggingen, is dit in een stroomversnelling geraakt en inmiddels hebben meer dan zestig van de SOGK-kerken de deur los!

Ook de culturele commissies van de kerken van Pieterburen, Ulrum en Vierhuizen, eveneens vrijwilligers, ontwikkelden een fietsroute langs 17 kerken van de SOGK in de nieuwe gemeente Het Hogeland. Deze start in het weekend van 11 en 12 mei. De gratis fietsroute is o.a. bij de deelnemende kerken verkrijgbaar.

Feest vieren doe je niet alleen, dat doen wij samen met het Pronkjewailpad, festival Terug naar het begin, Kloostermuseum Aduard, Museum Helmantel, Veur Aaltied, Pelgrimeren in Groningen, Damsterveer Appingedam. Allemaal partijen met wie we dit jaar nadrukkelijk samenwerken in een of meerder projecten. Hierbij spelen altijd een of meerdere SOGK-kerken een rol in de realisatie van een expositie, (vaar)route, theater etc.

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen, Museum Catharijneconvent, Joods Cultureel Kwartier Amsterdam en de Europese samenwerkingsorganisatie Future for Religious Heritage organiseert de SOGK van 19 tot 21 juni een internationale conferentie. Deze conferentie zoomt in op de vraag: wat kan de rol zijn van religieus erfgoed in een seculariserende en veranderende wereld. Hiermee sluit dit inhoudelijk aan bij de doelstellingen van het al genoemde project Feest! In Garmerwolde.

We startten ons jubileumjaar al in december 2018 met het uitbrengen van De kerk als tijdmachine – een educatief prentenboek voor jong en oud. Inmiddels zijn we toe aan de tweede druk van dit boek van kunstenaar Stefan de Keijser en schrijver Martin Hillenga. De werkzaamheden aan ons grootste jubileumproject Feest! In Oost en West in Garmerwolde zijn inmiddels van start gegaan en zoals het er nu uitziet, worden deze rond kerst 2019 afgerond en kunnen we het jaar ook afsluiten met Feest!