Amsterdam viert Open Monumentendag alvast met ‘buiten buurtroutes’

Tijdens de 35e Open Monumentendag Amsterdam, op 11 en 12 september, staan de ‘Buiten Buurten’ van de stad centraal. Een eeuw geleden werden 5 buurgemeentes ingelijfd bij Amsterdam: Sloten, Ransdorp, Nieuwendam, Buiksloot en Watergraafsmeer en daarbij ook delen van Nieuwer-Amstel en Ouder-Amstel. De stad werd in één klap 4 keer zo groot.

In 1921 groeide het aantal bewoners en nam de economie flink toe. Ruimtegebrek was de reden waarom Amsterdam grote delen van de omliggende gemeenten zich toe-eigende. Niet iedereen was hier blij mee en sommige gemeenten verzetten zich fel. Deze geschiedenis wordt nu verteld aan de hand van  de deelnemende monumenten die gratis hun deuren openen tijdens Open Monumentendag Amsterdam in het weekend van 11 en 12 september.

Om te vieren dat ze al 100 jaar samenzijn komen er voorafgaand aan Open Monumentendag Amsterdam 4 kleine edities – Openmonumentendag Buurtroutes. In mei kan iedereen alvast kennismaken met de (oude) buurgemeente: Nieuwer-Amstel. Op dit moment zijn monumenten helaas nog niet toegankelijk, maar de fiets- en wandelroutes zijn een leuke en mooie manier om de buurgemeentes alvast te leren kennen. De route vind je hier:  https://annexaties1921.com/2264-2/

Lees in het Erfgoed van de Week meer over de annexatie van Nieuwer-Amstel, een strijd tussen buren.