Archeocrowdfunding: steun onderzoek ‘lok van Leuth’

Erfgoed crowdfunding Afbeelding: De Erfgoedstem

In het voorjaar van 2014 werd tijdens een opgraving in Leuth een nederzetting uit de Romeinse tijd ontdekt. Er werden mooie vondsten gedaan, die duidden op welgestelde bewoners: Mantelspelden, luxe aardewerk en funderingen van nederzettingen. Maar wat de archeologen het meest verbaasde was de vondst van een schedeldeel op de bodem van de waterput. Bij de verwerking van de vondsten, bleek dat er naast het schedeldeel een pluk zwart haar gevonden was. Dit is uniek en kan ons veel informatie opleveren. Bijzonder is dat deze pluk haar niet vergaan is: normaal gesproken blijft er niets van over.

De 'pluk van Leuth' Foto: Arcadis
De ‘pluk van Leuth’ Foto: Arcadis

Het haar kan ons iets vertellen over de afkomst van de bewoners en wellicht ook iets over het geslacht en levensverhaal van mensen die op dat moment in het gebied woonden. Tot op heden is dit niet gebeurd. Omdat het om een onvoorziene vondst gaat en dus niet is opgenomen in de begroting van de opgraving, kon hij tot nog toe niet verder onderzocht worden.

Daar kan nu verandering in komen: drie archeologen willen doormiddel van crowdfunding genoeg geld bij elkaar vinden om de pluk haar van Leuth verder te onderzoeken in een Brits laboratorium. Volgens de drie archeologen Timo, Sigrid en Eline, krijgen donateurs de kans om een kijkje te nemen in de wereld van de archeologie.

Donateurs kunnen via het project iets leren over archeologisch onderzoek. Hoe wordt het uitgevoerd en wat levert het op? Wie het project steunt, kan een speciale lezing bijwonen, vragen stellen aan een archeoloog, een zeer exclusieve rondleiding door het depot voor bodemvondsten krijgen of zelfs een dag meelopen met een archeoloog.

Kijk voor informatie over het crowdfundingproject op de site van Voor de Kunst.

Er is ook een Facebook-pagina aangemaakt voor het project: u vindt het hier.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)