ArcheoHotspots genomineerd voor Grote Archeologie Prijs

ArcheoHotspot op het Romeins Festival in Heerlen 2017 Foto: ArcheoHotspots

De ArcheoHotspots zijn genomineerd voor de tweejaarlijkse Grote Archeologie Prijs. De prijs wordt uitgedeeld voor het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie richting het publiek. De Grote Archeologie Prijs wordt dit jaar op 28 oktober voor de derde keer uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis. Gedurende de hele maand oktober, de Maand van de Geschiedenis, kan het publiek stemmen op zijn of haar favoriete project.

Grote Archeologie Prijs
De Grote Archeologie Prijs is een initiatief van Stichting Archeologie & Publiek. Via deze prijs wil de organisatie archeologie en publiek dichter bij elkaar brengen. Archeologie draagt bij aan het verhaal dat plekken herbergen, het spreekt tot de verbeelding, de fantasie en draagt bij aan de identiteit van een gebied en de mensen die daar wonen. De prijs wordt in oktober toegekend aan het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek. Uit de twintig inzendingen zijn door de jury vier initiatieven genomineerd.

ArcheoHotspots
ArcheoHotspots zijn plekken waar het publiek participatief kennis kan maken met het Nederlandse Archeologisch onderzoek. Mensen kunnen gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers nu op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of mee helpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. Ook worden activiteiten, lezingen en excursies georganiseerd over opgravingen en archeologie in het algemeen. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden.

Er zijn momenteel zeven vaste Hotspots: Amsterdam, Arnhem, Castricum, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen en Utrecht. Het komende jaar zullen verschillende nieuwe ArcheoHotspots worden geopend. Daarnaast worden er onder andere tijdens de Nationale Archeologiedagen lokaal tijdelijke ArcheoHotspots georganiseerd en is er een mobiele Hotspot die overal in Nederland opduikt op festivals, markten en evenementen.