Archeologisch geschiedenisboek van Anja van Zalinge blijkt succesnummer

Zesduizend Jaar Haarlem Beeld: Uitgeverij Loutje

Op vrijdag 23 november – de ‘verjaardag’ van de Haarlemse Stadsrechten – verscheen bij uitgeverij Loutje het boek ZESDUIZEND JAAR HAARLEM van de Haarlemse stadsarcheologe Anja van Zalinge. Het boek bevat een rijkgeïllustreerde historie van Haarlem, waarvoor archeologie steeds de basis vormt.

Terwijl die invalshoek wellicht heel specifiek lijkt, bleek het boek toch al snel een breed publiek te kunnen aanspreken. De belangstelling was zo groot dat al binnen een maand aanleiding was voor een tweede druk. De interesse voor Zesduizend Jaar Haarlem is nog steeds groot en het boek heeft al wekenlang een plaatsje in de top-10 van diverse boekhandels in de regio.

OVER ‘ZESDUIZEND JAAR HAARLEM – EEN GESCHIEDENIS OP GROND VAN ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN’

Waar begint de geschiedenis van Haarlem?
Bij de stadsrechten die de graaf van Holland verleende in 1245? Bij de allereerste middeleeuwse hoeves op het zand langs het Spaarne? Of bij de prehistorische jagers, verzamelaars en boeren die hier duizenden jaren geleden rondliepen? De Haarlemse stadsarcheoloog Anja van Zalinge is een rasverteller, die al sinds jaar en dag tijdens lezingen, in de media en via tentoonstellingen en publicaties vanuit originele perspectieven en op basis van vaak verrassend ‘bewijsmateriaal’ velen wist teenthousiasmeren voor de geschiedenis van de Spaarnestad.

In Zesduizend jaar Haarlem doet ze dat ook, maar dan net even anders. In begrijpelijke taal biedt ze inzicht in de geschiedenis én het vaak onzichtbare werk van de experts die zorgen voor de onderbouwing daarvan. De Haarlemse bodem heeft de afgelopen twee eeuwen ontelbare sporen en vondsten prijsgegeven. In dit boek komen de verhalen daarover aan bod in hun historische context. Meer dan 550 afbeeldingen, die vele ‘bodemschatten maar vooral ook de tijd en maatschappij waarin die thuishoorden laten zien, maken dit ook vooral een aantrekkelijk kijkboek. Zesduizend jaar Haarlem geeft daarmee een prachtig overzicht van de geschiedenis van de stad. Ontdek het verhaal van Haarlem: zesduizend jaar oud en springlevend!