Dafang: Chinese cultuur ontmoet Nederlandse creativiteit

Dafang.
Dafang. Foto: IVEM

Dafang, een eeuwenoud vervallen dorp in China, kreeg een nieuwe bestemming dankzij het Nederlandse Instituut voor Erfgoed en Marketing (IVEM). In samenwerking met onder andere NEXT Architects Beijing, Total Design en de Chinese overheid ontstond Holland Creative Village, een mix van Chinese en Nederlandse creativiteit en cultuur.  

Erfgoed als samenwerkingsgebied

Herbert-Jan Hiep (IVEM): “China heeft een enorme voorraad oude gebouwen en wil daar steeds vaker ook iets constructiefs mee doen. De Chinese ambassade klopte op onze deur en het leek ons dat erfgoed in combinatie met kunst en design een vruchtbaar onderwerp is voor interculturele samenwerking.”  

Als de gemiddelde buitenlander aan Holland denkt verschijnen voor zijn geestesoog molens en tulpen. Hiep: “Dat was ook de associatie van onze Chinese opdrachtgevers, met een toeristisch doel: daar komen immers mensen op af. Onze reactie was dat we liever iets creatievers en naar onze eigen maatstaven neerzetten, met strakke moderne aanvullingen op de oude gebouwen en Dutch design.”

Meteen succesvol

Het liep echter anders. Wat er nu staat is een echte mix van Nederlands conceptueel denken en een hele pragmatische Chinese aanpak: strakke gebouwen met plastic koeien, bloemperken in de vorm van een molen en overal afbeeldingen van tulpen.

En het bleek meteen succesvol. De eerste maand waren er zoveel bezoekers dat de gemeente besloot om een extra parkeerplaats voor vierhonderd auto’s aan te leggen. Hiep: “als ze zoiets zeggen kun je ervan uitgaan dat die parkeerplaats er twee weken later ook gewoon al ligt, compleet met toegangsweg.”

Hiep: “zoals velen voor ons, kwamen wij naar China om ons kunstje eens even te laten zien. Maar de wereld, en zeker China, zit anders in elkaar. We zien en leren daar heel veel en dat dat nemen wij weer mooi mee naar Nederland.”

Het dorp is in maart al officieel geopend maar door de coronacrisis is het openingsfestival uitgesteld.

Lees het hele artikel op creativeHolland.com

Bekijk de architectuurfoto’s