De Maand van de Geschiedenis 2022 staat in het teken van rampen

In oktober vindt voor de negentiende keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema ‘Wat een ramp’ inspireert honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om uiteenlopende activiteiten te organiseren: van pubquiz tot familierondleiding en van musical tot tentoonstelling.

Wat een ramp!
Met het jaarthema ‘Wat een ramp!’ plaatst de Maand van de Geschiedenis, precies 350 jaar na het Rampjaar, allerhande rampen en hun gevolgen in historisch perspectief. In oktober onderzoeken we hoe mensen door de eeuwen heen reageren als het noodlot toeslaat en hoe ze na een ramp de draad weer oppakken. We kijken hoe rampen doorwerken en hoe we, soms eeuwen later, terugkijken op crises. Dat doen we met uiteenlopende activiteiten door het hele land. Rampen in alle vormen en maten komen aan bod: watersnood en andere natuurrampen, maar ook crises als gevolg van oorlog en persoonlijke rampen.  

Trek er in oktober op uit en breng een bezoekje aan Museum Huis Doorn waar je met het hele gezin op de speurtocht ‘Help! Brand!’ gaat door het kasteel van de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Ga naar de musical ‘Water en Vuur’ die zich afspeelt rond het prinselijk hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie dat tijdens het Rampjaar 1672 het middelpunt was van de oorlog. Of bekijk én ervaar de tentoonstelling ‘Denkend aan Water’ in Slot Loevestein. Ga je liever naar buiten? Loop dan mee met de rondleiding ‘Rampspoed over Roermond’. 

Beatrice de Graaf schrijft het Maand van de Geschiedenis-essay
Nederlanders redden zich altijd wel uit een crisis. Ze worstelden en kwamen boven. Ze hielpen elkaar of werden er weer bovenop geholpen door Vadertje Staat. Maar tegenwoordig lijken er steeds meer burgers te twijfelen aan die uitgestoken hand. Wil de staat ons wel redden, is het geen verkapte onderdrukking? In het essay Crisis! schetst Beatrice de Graaf historische Nederlandse crises en de rol die de overheid speelde als crisisbeheerser. Het essay is in oktober verkrijgbaar bij de boekhandel voor €4,99.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag
Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is oktober de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders, samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken. 

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.