Zeldzame Romeinse muntschat in Rijksmuseum van Oudheden

Muntenschat (referentiebeeld) Foto: RMO

Vanaf 17 februari tot en met 29 maart is in het Rijksmuseum van Oudheden een zeldzame Romeinse muntschat te bewonderen.De muntschat, die onlangs aangekocht is door De Nederlandsche Bank aangekocht voor de Nationale Numismatische Collectie, bestaat uit162 zilveren Romeinse munten uit 196-249 na Chr.De munten werden in 2014 gevonden in de omgeving van Buren in Gelderland.

Twee amateurarcheologen vonden de zilveren denarii en antoniniani in de modder van een uitgebaggerde sloot bij het dorpje Buren. De oudste munt in de schat is er een van keizer Septimius Severus, geslagen tussen 196 en 198 na Chr. Het meest recente exemplaar is gemaakt in 248-249 na Chr., tijdens de regering van keizer Philippus I. Waarschijnlijk zijn de munten kort daarna in de bodem terechtgekomen. Gezamenlijk vertegenwoordigden ze ongeveer twee maandlonen van een Romeinse soldaat.

De derde eeuw na Chr. was een periode van grote politieke en sociale onrust en militaire problemen. De verdediging van de noordgrens van het Romeinse Rijk verzwakte en de Romeinse grenstroepen hadden te kampen met invallen van Germaanse plunderaars. Wellicht heeft de eigenaar van deze munten ze begraven om ze veilig te stellen.

Samenwerking
De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum van Oudheden werken regelmatig samen op het gebied van publieksbereik en educatie. Zo stelt de Nederlandsche Bank munten uit de Nationale Numismatische Collectie ter beschikking om de verhaallijn van een tentoonstelling in het museum te versterken, zoals bij de tentoonstellingen ‘Petra. Wonder in de woestijn’, ‘Gouden Middeleeuwen’ en ‘Keizer Augustus 2000 jaar’ in 2014 en momenteel in de tentoonstelling ‘Carthago’. Ook in de te vernieuwen afdelingen over de Klassieke Wereld (open december 2015) en het oude Egypte (open december 2016) zullen munten van De Nederlandsche Bank te zien zijn.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)