Delft wil 2100 graven ruimen onder Nieuwe Kerk

De Protestantse Gemeente Delft (PGD) heeft toestemming van het college van B en W gekregen voor de aanleg van een grote faciliteitenkelder (550 m2) onder de Nieuwe Kerk. De kelder komt deels binnen, deels buiten de kerk te liggen. Hiervoor zullen ruim 2100 skeletten moeten worden geruimd. Volgens de wet moet de verstoorder betalen. De PGD wil hier hooguit € 300.000,- aan besteden. Dit bedrag is veel te laag. Archeologie Delft, de gemeentelijke archeologische dienst, heeft hierover dan ook een negatief advies uitgebracht, maar het college van B en W heeft dit advies naast zich neergelegd. De reden is dat de gemeente niet wil bijspringen in de excessieve kosten die zij zelf in de voorschriften van het bestemmingsplan heeft gezet.

Binnen de kerk gaat het om ruim 800 graven, buiten de kerk om 1300. Van de graven binnen de kerk wordt 10 tot 20% onderzocht, dat zijn er 80 tot 160. De rest, dat zijn er 1940 tot 2020, zal niet gedocumenteerd worden en geruimd. De resten verdwijnen in een massagraf; dat zal volgens de PGD met respect gebeuren. Als dit project doorgaat, is het voor andere gemeenten een vrijbrief om in de toekomst verplicht wetenschappelijk onderzoek niet of onvoldoende te bekostigen.

De graven bevatten de geschiedenis van 500 jaar teraardebestelling in Delftse bodem. Het onderzoek zal een schat aan informatie opleveren over leven en dood van gewone mannen, vrouwen en kinderen. Daarom zijn de Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft (OWD) en de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie) een rechtszaak begonnen tegen de vergunningverlening.

Eigenlijk zou deze kelder er helemaal niet moeten komen. De Nieuwe Kerk is met het graf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelders een nationaal icoon, waarin een faciliteitenkelder niet op zijn plaats is. De graven kunnen dan intact worden gelaten. Archeologen zijn geen hobbyisten. Zij graven alleen op als het bodemarchief vernietigd dreigt te worden.

  1. Wat een vreselijk plan ,een stuk geschiedenis vernietiging waar ze later spijt van krijgen ! kan dit nou niet op een andere manier????

  2. Het valt mij op dat een paar mensen de dienst uit maken voor de rest van ons.
    En in dit geval is dit verschikkelijk.
    Er wordt al genoeg cultuur verwoest op deze wereld. Ik heb altijd gedacht dat wij hier verstandiger waren

  3. Voor een financieel gewin wordt eeuwenoud cultuurgoed dus vernietigd.
    Je graf wordt geruimd en je botten met respect in een massagraf gewdumpt.
    Dit is vergelijkbaar met wat andere gelovigen, mohammedanen, in Arabië doen.
    Het wordt tijd dat we gelovigen onder curatele gaan stellen.

  4. In Nederland gebeurt dat met elk graf waarvoor geen extra grafrechten worden betaald. Na 10 jaar wordt zo een graf ” geruimd”, zoals dat nogal cru klinkt.

  5. Om andere dan strikt kerkelijke functies uit te kunnen oefenen en het multifunctioneel gebruik te bevorderen is een kelder met garderobe en andere faciliteiten in de Nieuwe Kerk volstrekt noodzakelijk.

  6. Natuurlijk gaat bij de uitvoering van dit plan een stuk Delftse geschiedenis verloren. Aan de andere kant is Delft een plaats die nog vrij historisch authentiek is. Graven moeten nu eenmaal zo nu en dan geruimd worden omdat de oude stad anders één groot kerkhof dreigt te worden en dat dan archeologisch onderzoek wordt gedaan is logisch. In dit geval wordt een bedrag hiervoor beschikbaar gesteld. De benodigde verdere financiën moeten maar uit een andere bron komen, ondanks de wet die aangeeft dat de verstoorder moet betalen. Deze regel heeft al veel incidentele gevallen opgeleverd waarin zij niet goed uitpakt en hele gebieden niet meer bruikbaar zijn voor bepaalde ontwikkelingen (denk aan economische aspecten en werkgelegenheid) omdat de ontwikkelaar bang is voor hoge archeologische kosten. Het moet wel betaalbaar blijven. De gemeente Delft zit zowat aan de grond financieel gezien (door de ontwikkeling van ondermeer de spoortunnel en het nieuwe station/stadskantoor en het uitblijven van de vraag naar bouwgrond en pachtinkomsten) en van haar kan dus niets verwacht worden.
    Welke archeologisch vraagstuk wil men beantwoorden als men het leven van de gewone man en vrouw wil onderzoeken ? Hier is toch al heel veel over bekend ?

  7. Wellicht is er subsidie mogelijk in een gezamenlijk project voor opruiming en DNA testen zoals dat ook in Oldenzaal, Eindhoven en Vlaardingen met in totaal duizenden skeletten is gebeurd. Het zou eeuwig zonde zijn als alles zomaar ergens wordt weggegooid.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.