DOMunder valt voor derde keer in korte tijd in de prijzen

Tinker imagineers heeft op vrijdag 8 mei tijdens de jaarlijkse conferentie van de European Museum Academy in Brescia (Italië) met DOMunder de Heritage in Motion Best Achievement Award ontvangen voor het innovatief gebruik van multimedia bij Europees cultureel erfgoed. Hiermee is DOMunder voor de derde keer in de prijzen gevallen in drie maanden tijd. Vorige week werd de Museums + Heritage Award toegekend aan DOMunder en Tinker imagineers voor het belevingsontwerp van de ondergrondse ontdekking onder het Domplein. In februari won de iPad App van DOMunder, Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht, de Geschiedenis Online Prijs. DOMunder brengt archeologie tot leven met state of the art technologie.

De jury van de Heritage in Motion Award was unaniem: “DOMunder is a complex and multi-layered, immersive experience which uses the original historical setting and original objects to tell a complicated story. This is an innovative approach to archaeological research which succeeds in providing a well-balanced and engaging mix between a real and a virtual experience.”

DOMunder
DOMunder is een ondergrondse ontdekkingstocht naar de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein, Utrecht en Nederland. Bezoekers gaan met een slimme zaklamp op zoek naar de archeologische overblijfselen die de spannende verhalen van het Domplein vertellen. Nergens anders in Nederland is op één plek twintig eeuwen geschiedenis te zien en te beleven.

Gedetailleerde 3D-reconstructies nemen bezoekers steeds verder mee terug in de tijd. Ze staan middenin de gotische kerk en kijken rond in het Romeins castellum. Audiovisueel hoogtepunt van DOMunder is ‘het schrickelijk tempeest’. Met behulp van computeranimaties, licht- en geluidseffecten, herbeleven bezoekers de historische tornado die het schip van de Domkerk in 1674 verwoestte.

Heritage in Motion
De Heritage in Motion Awards erkent en onderscheidt innovatie van digitale technologieën en creatieve concepten op het gebied van cultureel erfgoed. De internationale prijs wil een podium geven aan ontwerpers en producers van films, games, apps en websites met betrekking tot Europa’s cultureel en natuur erfgoed, materieel en immaterieel.

Dit jaar was de twee editie van de Heritage in Motion Awards, een gezamenlijk initiatief van de European Museum Academy en Europa Nostra, ondersteund door Europeana.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)