Paardenprocessie wordt Vlaams immaterieel erfgoed

Paardenprocessie Hakendover. Foto via Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.5.

Jan Jambon, minister van Cultuur, heeft de Internationale Paardenprocessie Hakendover (Tienen) op de Inventaris Vlaanderen van Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Daarmee behoort de eeuwenoude religieuze traditie officieel tot het Vlaamse immaterieel erfgoed.

Elk jaar op paasmaandag trekt de eeuwenoude paardenprocessie traditiegetrouw door de straten van de Tiense deelgemeente Hakendover. Steevast zakken meer dan 20.000 pelgrims en toeschouwers af naar het Vlaams-Brabantse dorp. Daarmee behoort de Hakendoverse paardenprocessie tot de grootste processies van België. “We zijn heel tevreden met deze erkenning tot Vlaams Cultureel Erfgoed”, zegt voorzitter Johan Dewolfs van het organisatiecomité.

Het festijn is door de jaren heen geëvolueerd van een religieus gebeuren naar een volks en cultureel evenement voor jong en oud. De processie verbindt het hele dorp en brengt duizenden bezoekers naar de Tiense deelgemeente. Als hoogtepunt galopperen de paarden op paasmaandag drie keer rond het altaar en trekken bedevaarders naar de Tiense Berg.

Lees het hele bericht op de website van VRT News