Erfgoedorganisaties presenteren Manifest Brabants Landelijk Erfgoed

Brabantse Wal Foto: michiel 1972 via wikimedia

Waardevol erfgoed in Noord-Brabant dreigt te verdwijnen als de provincie niet met concrete maatregelen komt om dat erfgoed te behouden. Dat stellen acht organisaties die in de provincie op het gebied van erfgoed actief zijn. In een manifest doen zij een beroep op de nieuwe Provinciale Staten om meer aandacht te schenken aan maatregelen om dit erfgoed te behouden. In het manifest worden voorstellen gedaan hoe dat kan gebeuren.

Het Manifest Brabants Landelijk Erfgoed  is vandaag 4 april 2019 aangeboden aan mevrouw Helmi Huijbregts-Schiedon, die als informateur aan de slag is gegaan voor de vorming van een nieuw college van gedeputeerden. Het manifest wordt tevens gestuurd naar alle fracties in Provinciale Staten.

Oproep
Het Brabants erfgoed wordt bedreigd. Dat geldt met name voor het landelijk erfgoed: boerderijen, molens, buitenplaatsen, landgoederen en het landschap in het algemeen. De ondertekenaars van het manifest roepen de provinciale beleidsmaker op om de verdere aantasting van het Brabants landelijk erfgoed te voorkomen. Zij hebben daarvoor vier concrete actiepunten: van het bewustmaken van de waarde van het erfgoed tot maatregelen op het gebied van planning en bescherming. 

Brabants Erfgoed
Het manifest wijst op het belang van bewustwording van het rijke Brabantse geschiedenis. Brabant is meer dan Noord-Brabant: van Zoutleeuw tot Zevenbergen en van Nijvel tot Den Bosch. De rijke Brabantse geschiedenis is terug te zien in het erfgoed dat nog aanwezig is. Erfgoed heeft een positieve uitstraling op de omgeving. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de aanwezigheid van erfgoed tot een verhoging van de welvaart in de omgeving leidt. Het Brabants erfgoed is niet alleen in steden – zoals Den Bosch en Breda – aanwezig, maar ook in het landelijk gebied. Als het landelijk erfgoed te weinig erkend wordt, dreigt dat te verdwijnen: er wordt een weg aangelegd door een traditioneel cultuurlandschap of een loods gebouwd vlak naast een molen. Soms is dat onvermijdelijk, maar meestal zijn er andere oplossingen mogelijk die de aantasting van het erfgoed voorkomen. Een beleid dat duidelijk daarop gericht is, zal dus de welvaart en het welzijn in onze provincie ten goede komen.

De ondertekenaars van het manifest zijn:

Brabants Heem
De MolenStichting Noord-Brabant
Erfgoedvereniging Bond Heemschut Brabant
Monumentenhuis Brabant
Stichting de Brabantse Boerderij
Stichting het Noordbrabants Landschap
Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen
Werkgroep Immaterieel Erfgoed Brabant    
     

Het manifest is ter informatie bijgevoegd