Deze site is 'Under Construction', nog even geduld

Erfgoedstem in Europa: Hoe een conferentie eindigde in een roadtrip…

Begin maart bezocht ik het Nationaal park ‘Picos de Europa’. Een prachtig gebied in Cantabria, een provincie in het noorden van Spanje. Met uitgestrekte bergketens en ongekend religieus erfgoed zoals het klooster van Santo Toribio de Liebana, diep gelegen in een dal. Toen ik een uitnodiging ontving voor de Europese conferentie ‘cultureel erfgoed en duurzaam toerisme’ in Santander (Cantabria), vond ik dat een goede reden en mooi moment om nog eens terug te gaan naar ‘Picos de Europa’. Maar deze keer niet alleen.

Door Lilian Grootswagers en Veerle Simons

De conferentie werd georganiseerd door het Comité van de Regio’s, in samenwerking met de overheid van Cantabria en had een praktische insteek. Hoe moeten we verder nu het adviesorgaan Comité van de Regio’s zich positief heeft uitgesproken over cultureel erfgoed? (meer hierover in de vorige blog). Het Comité van de Regio’s staat dichtbij de mensen. Het bestaat uit 353 vertegenwoordigers van plaatselijke en regionale overheden uit alle 28 EU-landen. De deelnemers aan de conferentie waren dan ook afkomstig uit heel Europa en uit alle lagen van de politiek. Van burgemeesters tot provinciale politici, maar ook universiteiten, experts, bedrijven en enkele afgevaardigden van de Europese Commissie zaten in de zaal.

Wie denkt dat alle Europese conferenties lang duren, heeft het mis. Ze zijn meestal juist heel praktisch en efficient. De conferentie in Santander duurde precies één ochtend, van 9.00u tot 14.00u. Maar in die 5 uur kwam wel heel veel voorbij. Het was in thalys-vaart langs de verschillende programma’s die plaatsvinden en gaan plaatsvinden in Brussel waarin een relatie kan worden gevonden met cultureel erfgoed en / of duurzaam toerisme. Met een krachtige toespraak van Europa Nostra over het culturele landschap, goede interactie met de zaal door inzet van een panel, en veel voorbeelden ter inspiratie. Het meest in het oog springend waren de cijfers over de invloed van cultureel erfgoed op (duurzaam) toerisme. Zo wordt de jaarlijkse opbrengst van cultuurtoerisme in Europa geschat op 335 biljoen euro!! In de regio Cantabria zelf is cultuurtoerisme goed voor 200.000 banen. Niet verkeerd, toch?

Maar goed, terug naar het ‘Picos de Europa’. Na de conferentie was daar voor mij opeens de mogelijkheid om met Mario Crecente (restauratie architect en adviseur cultuur en toerisme) een werkbezoek te brengen aan het klooster Toribio de Liebana. Die kans laat je niet aan je voorbijgaan, want het ligt in een bijzonder natuurgebied en slechts op 1,5 uur rijden van Santander. Een aanrader! We werden vergezeld door Claire-Lyse Chambron. Die naam zal waarschijnlijk niet meteen allerlei bellen doen rinkelen. Simpel gezegd is zij verantwoordelijk voor cultureel beleid en ondersteunt zij de Europese commissie op de beleidsterreinen cultuur en educatie. Wij waren blij dat we haar kennis konden laten maken met dit prachtige gebied vol materieel en immaterieel erfgoed. Inspirerend en een mooie gelegenheid om uitgebreider ideeën en ervaringen uit te wisselen. Een ervaringsdeskundige, een beleidsverantwoordelijke en een lobbyist, dat is down to earth, praktisch en geeft interessante invalshoeken.

Het is zeker dat we elkaar nog vaak tegen zullen komen in het veld de komende tijd, want er is veel beweging rondom erfgoed, Zo organiseert Europa Nostra haar jaarlijkse congres in Oslo van 14 t/m 10 juni over het belang van cultureel erfgoed voor Europa. Met meer dan 250 lidorganisaties zijn zij één van de grootste culturele lobbygroepen in Europa. Hier ga ik zeker heen, want tijdens de conferentie wordt het eindresulataat van de studie Heritage Counts for Europe gepresenteerd. Iets waar iedereen rijkhalzend naar uitkijkt omdat dit zeker door ons allemaal weer strategisch kan worden ingezet. De commissaris van cultuur komt hem persoonlijk in ontvangst nemen. Ultiem moment om de ijzers weer te smeden. 16 Juni is alweer een belangrijke datum, het parlement zal dan vergaderen over het belang van integrale aanpak van het cultureel erfgoed voor Europa. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt. Later dit jaar wordt er over gestemd!

The following two tabs change content below.

Lilian Grootswagers

Lilian Grootswagers zet zich in voor innovatieve erfgoedprojecten met een brede context. Ze is oa. bestuurslid van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen en secretaris van het European network for historic places of worship (FRH). Als eigenaar van Erfgoed.nu adviseert ze overheidsinstellingen, samenwerkingen en particuliere eigenaren op het gebied van wetgeving, onderzoek en oa. subsidies. Lilian is auteur van een aantal richtlijnen over het bewaren van erfgoed voor toekomstige generaties. Meer info : www.erfgoed.nu www.frh-europe.org www.toekomstkerkgebouwen.nl.

Laatste berichten van Lilian Grootswagers (toon alles)