Erfgoedavonturen vanuit Brussel

Hoorzitting in het Europees Parlement; door Lilian Grootwagers

Het komende jaar neemt de Erfgoedstem u mee naar Brussel. Het kloppende hart van de Europese Unie, waar Europarlementariërs, ambtenaren, lobbyisten en belangenorganisaties hun hoofdkwartier hebben. De stad waar Europese regelgeving wordt gemaakt, budgetten worden bepaald en Europese samenwerking wordt gestimuleerd. Ook op het gebied van cultureel erfgoed. Maar weet u eigenlijk wat er gebeurt en besproken wordt in deze stad?

Moeilijk.
Cultureel erfgoed maakt een moeilijke periode door in Brussel. Het wordt nauwelijks genoemd in het beleidsprogramma 2014-2018. Hierdoor staat het laag op de politieke agenda. Dat moet en kan anders. Culturele organisaties in Brussel en de lidstaten zijn doordrongen van het feit dat hun stem harder en eerder in de beleidsperiodes moet klinken om ervoor te zorgen dat in de nieuwe subsidieprogramma’s cultureel erfgoed de plaats krijgt die het verdient.Er worden nieuwe coalities gesmeed en campagnes voorbereid.

Vassillou.
Het document “Cultural Heritage an integrated approach. An asset for all, a responsibility for all” van de voormalige Cypriotische eurocommissaris voor onderwijs, cultuur en meertaligheid, Androulla Vassillou is een goede opstap en een steun in de rug. Het is een directe oproep aan alle stakeholders om gezamenlijk te onderzoeken hoe het overheidsbeleid op alle niveaus, met inbegrip van de EU, kan worden benut om meer aandacht te generen voor cultureel erfgoed en beter te profiteren van haar economisch en maatschappelijk potentieel.

Nieuwe Eurocommissaris
Na de verkiezingen in 2014 is er een wisseling van de wacht op alle niveau’s in Brussel geweest. Zo is Vassillou opgevolgd door de Hongaarse politicus Tibor Navracsics en is er een nieuw parlement geïnstalleerd. Beiden hebben het document positief ontvangen.

Licht aan de horizon.
Er gloort dus licht aan de horizon. Naast de gezamenlijke en strategische lobby kan cultuur erfgoed via een achteringang soms ook in de spotlights komen te staan. Bijvoorbeeld als onderdeel van het debat over (Europese) identiteit. En in 2016 heeft Nederland zes maanden het Europees presidentschap. Een uitgelezen kans om kunst, cultuur en erfgoed onder de aandacht te brengen in en bij Europa.
Komend jaar neemt de Erfgoedstem u mee naar de jungle die Brussel heet. Aan de hand van de ‘avonturen’ van Lilian Grootwagers brengen en houden wij u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen, organisaties en nieuwe initiatieven. Allen op het gebied van cultureel erfgoed. Gaat u mee?

Lilian Grootwagers is secretaris van het bestuur van Future Religious Heritage. Dit is een Europese organisatie voor de toekomst van religieus erfgoed. Zij reist sinds een aantal jaar op en neer naar Brussel, waar zij inmiddels een groot netwerk heeft opgebouwd.

The following two tabs change content below.

Veerle

Veerle Simons (Breda, 1982) woont in Amsterdam. Zij studeerde geschiedenis (BA en MA) aan de Vrije Universiteit en behaalde in 2012 haar Master Erfgoedstudies. Met haar eigen onderneming, Projectbureau Herleef (2010), is zij betrokken bij verschillende culturele projecten zoals het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedstem. Daarnaast werkt zij in het Ostadetheater A'dam.