Expositie De rijke smaak van de 19e eeuw

Men neme Edzard Tjarda van Starkenborgh en zijn kersverse echtegenote Aleida, woonachtig op Verhildersum in 1820, Panorama De Marne, met verschillende gastconservatoren over landbouw op het Hoogeland, kabinetten over o.a. conserveren, suiker en cichorei, en een landgoed vol met “vergeten” fruitrassen, landbouwgewassen en Groninger Blaarkoppen. Goed roeren en zacht laten sudderen, voeg een snufje muziek, een mespuntje kunst en een theelepel moderne media toe voor extra smaak. Serveren met workshops, exposities en veel evenementen. Dit is het smakelijke recept van de presentatie op Landgoed Borg Verhildersum te Leens voor komend jaar. Bon appetit!

Kom op kraamvisite bij jonkheer Edzard Tjarda van Starkenborgh en zijn echtgenote Aleida Warmoldina Lamberta Talma en wandel door hun leven op de borg in 1820 – 1821. In deze bewogen jaren trouwden het stel en kregen zij hun eerste kind. In 1821 overleed zijn vader, Ludolf, en verhuisde het stel naar de Weerborg in Wehe. Al deze gebeurtenissen gingen (en gaan) gepaard met gebruiken en vooral ook met eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan kandeel, “hansje-in-de-kelder, of de wittebroodspap waarop de moeder moest aansterken. In het koetshuis wordt door het jaar heen wisselende thema’s gepresenteerd zoals ‘Gebak en zoetigheden’, ‘Brood en andere graanproducten’, ‘Koffie, thee en chocolade’ en ‘Vlees, vis en gevogelte’. Recepten aansluitend bij deze producten liggen voor u klaar, zodat de gerechten van vroeger ook nu weer tot leven gewekt kunnen worden.

Nieuwsgierig naar de oogst of oude conserveer technieken? Kom kijken in de vernieuwde museumboerderij en laat u verrassen door de rijkdom en de verhalen van het Hoogeland. In samenwerking met diverse gastconservatoren zoals biologische boer Ale Havinga en fotograaf Reyer van Boxem worden de bijzonderheden van de regio gepresenteerd. Daarnaast vind u hier ook meer informatie over het project Onze Spullen 2.0, over de verhalen en herinneringen achter de objecten in de collectie.

De bijzondere fruitrassen in de hoogstamboomgaard, de oude gewassen in het veld, de Groninger koeien rassen, de moestuin bij het arbeidershuisje, het hele landgoed toont de verscheidenheid van de eetcultuur in de 19e eeuw. Op de maandelijkse streekmarkt worden ambachtelijke producten van regionale producenten aangeboden, en ook in Grand café en restaurant ’t Schathuys kunt u kennis nemen van de Rijke smaak van het Groningen van de 21ste eeuw. In ’t Schathuys worden ook wissel exposities gehouden aansluitend bij dit thema.

Het thema door het seizoen heen worden opgediend met workshops en evenementen. Proef de 19e eeuw dit jaar op Landgoed Borg Verhildersum!

Persbericht Landgoed Borg Verhildersum