Film: Rotterdam van boven 1924

Met de komst van de camera-drones kwamen er prompt  televisieprogramma`s als “Nederland van boven”. De opnamen van grote hoogte geven een mooi overzicht een bijzondere kijk op onze leefomgeving. Het gevolg was dat het nu in veel programma`s met buitenopnamen toegepast wordt.

Honderd jaar eerder

In 1919 begon het commerciële vliegverkeer met de oprichting van de KLM en de bouw van vliegveld Waalhaven. En 100 jaar geleden, in 1921 startte de KLM vandaaruit met lijndiensten, maar ook met een Fototechnische dienst die luchtfoto`s ging maken voor burger toepassingen. Dat was iets nieuws, want daarvóór werden luchtfoto`s gemaakt door de militaire luchtvaart.

Eén van de investeerders in de KLM was het Rotterdamse haven- en scheepvaartbedrijf Müller & Co. Die zag in die luchtfoto`s  een prachtig PR middel en liet, vermoedelijk in 1924,  een fotoboekje als relatiegeschenk  maken met opnamen van Rotterdam. Het moet daarmee het eerste project zijn geweest waarbij men vanuit de lucht een overzicht maakte van de stad Rotterdam. Het leuke daarbij is dat de gekozen onderwerpen ons een mooie indruk geven van wat men toen interessant vond aan Rotterdam. De Coolsingel die net was gedempt, het nieuwe Stadhuis, het Sparta stadion, de plassen, de Maasbruggen, toen nog zonder de Hef, de oude havens en de toen nog nieuwe havens. Maar ook de nieuwe stadsuitbreidingen in Varkenoord, Vreewijk, Bloemhof en het Witte Dorp in Oud-Mathenesse.

Kortgeleden kreeg de filmer en verzamelaar Bas Romeijn dat boekje en heeft hij de foto’s in gescand en daarmee een filmdocumentaire gemaakt waarin de toelichtende teksten uit het boekje wat aangepast zijn. Daarmee zijn de historische beelden goed herkenbaar geworden voor de kijker van nu. De film is nu op zijn website basromeijnfilms.blogspot.com te zien.