Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
Het Spaansche Hof in Den Haag
Het Spaansche Hof in Den Haag Foto: Pvt pauline via Wikimedia CC BY-SA 3.0

Herbestemming voor Het Spaansche Hof in Den Haag

Het is een van de meest voorname panden in Den Haag: Het Spaansche Hof. Door de eeuwen heen door tal van functies gebruikt maar niet bij velen bekend. Ontwikkelende belegger RE:BORN geeft het royale pand met bijbehorende tuin nu terug aan de stad. Met de herontwikkeling tot een functievrij RE:BORN-gebouw is het straks klaar voor de toekomst. Uiteraard met respect voor de bestaande monumentale waarden. Een uitdagende opgave.

Wie Het Spaansche Hof aan het Haagse Westeinde 12 en 14 bezoekt, voelt de eeuwenlange historie. In 1469 werd het gebouwd als het Huis van Assendelft. In de loop van de jaren is het meermalen aangepast om aan veranderende eisen en wensen te voldoen. Het Spaanse gezantschap zetelde er bijvoorbeeld in de 17de eeuw. Later maakten onder meer de Britse ambassade en een veilinghuis gebruik van het royale pand (3.500 m2) dat tevens beschikt over een van de grootste particuliere binnentuinen van Den Haag. Tegelijkertijd is het Spaansche Hof een van de best bewaarde geheimen van de stad: niet veel Hagenaars hebben het aan de binnenkant mogen aanschouwen.

Daar komt nu verandering in. RE:BORN heeft Het Spaansche Hof verworven en ontwikkelt de komende tijd voor eigen rekening en risico plannen om deze bijzondere plek in de Haagse binnenstad een nieuwe invulling te geven. Het pand heeft nu al onmiskenbaar een dierbare uitstraling en die blijft nadrukkelijk behouden. RE:BORN maakt Het Spaansche Hof meer toegankelijk voor bezoekers: dit wordt straks een plek om tot rust te komen, een oase in de stad. Daarbij is het geschikt te maken voor tal van mogelijkheden, denk aan werken, wonen, zorg en verblijven Door het inzetten van het RE:BORN DNA zijn in de toekomst bij een wisselend gebruik alleen minimale gebouwaanpassingen nodig.

In nauw overleg met de buurt en andere stakeholders zoals de gemeente en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed start RE:BORN de komende tijd de zoektocht naar de toekomst voor het Spaansche Hof. RE:BORN-directeuren Niel Slob en Saman Mohammadi vinden het een zeer interessante opgave en kunnen niet wachten om te beginnen: ‘Het Spaansche Hof is een Rijksmonument met een indrukwekkende uitstraling en geschiedenis. De uitdaging voor RE:BORN bestaat erin om ook van dit pand een functievrij RE:BORN-gebouw te maken. Voor de komende 100 jaar willen we het zo
inrichten dat het gebouw zich kan aanpassen aan de veranderingen van de tijd. Hierbij respecteren we het bestaande, maar alles wat we toevoegen is aanpasbaar en demontabel.’ Naar verwachting neemt de herontwikkeling van het Spaansche Hof twee jaar in beslag. In de tussentijd wordt het pand
geschikt gemaakt voor tijdelijk gebruik als kantoor. Zo kunnen aspirant-gebruikers alvast kennismaken met dit bijzondere gebouw.