Het Ir. D.F. Woudagemaal: Een levend werelderfgoed op stoom

Op 14 februari aanstaande wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst het boek Het Ir. D.F. Woudagemaal. Een levend werelderfgoed op stoom gepresenteerd, dat één van Nederlands meest bijzondere waterwerken beschrijft. Het Ir. D.F. Woudagemaal, in gebruik genomen in 1920, is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld dat tot op de dag van vandaag nog wordt ingezet om overtollig Fries water weg te pompen naar het IJsselmeer. In 1998 werd het gemaal bekroond met een werelderfgoedstatus van UNESCO en in 2011 werd het aangrenzende bezoekerscentrum geopend, een ware publiekstrekker.

Het boek geeft een overzicht van de geschiedenis van het gemaal, waarbij veel aspecten van het Friese waterbeheer en de geschiedenis ervan ruim aan bod komen. Verschillende auteurs hebben zich gebogen over de waterstaatsgeschiedenis, de bouw van het Woudagemaal en de techniek er achter. Het boek biedt daarmee een weloverwogen balans tussen een breed historisch kader en het toepassen ervan op dit sterke staaltje Friese waterbouwkunde.

Met zijn sobere maar verfijnde architectuur en de kenmerkende schoorsteen is het Woudagemaal een opvallend element in het landschap. Door dit boek, dat voorzien is van vele illustraties, krijgt het Woudagemaal de aandacht en het aanzien dat een gebouw van deze allure zeker verdient.

Het Ir. D.F. Woudagemaal. Een levend werelderfgoed op stoom
I. Boonstra e.a.
Deel 5 in de cultuurhistorische reeks van Werelderfgoed in Nederland
ISBN 978 90 5345 459 6
Prijs: €29,95

Persbericht Uitgeverij Matrijs