Hoe verduurzaam je een stadskerk: ontwerpvoorstellen gepresenteerd

Slotbijeenkomst Sublieme Schoonheid Sublieme | Duurzaamheid Patty Wageman (directeur Stichting Oude Groninger Kerken) en het multidisciplinair ontwerpteam: ABT en Obscura i.s.m. Lesia Topolnyk. Foto: RCE

Hoe verduurzaam je een stadskerk, met behoud van zijn schoonheid? Het Rijk had op 11 maart 2021 een prijsvraag uitgeschreven: ‘Sublieme schoonheid, sublieme duurzaamheid. Oproep voor het verduurzamen van iconische stadskerken’. Duurzaamheid staat binnen de Stichting Oude Groninger Kerken hoog op de agenda en onze Akerk stond model in deze uitdaging. De oproep heeft geleid tot 3 ontwerpvoorstellen die gisteren (20 oktober 2021) tijdens de Dutch Design Week werden gepresenteerd.

Deelnemers aan de prijsvraag werden gevraagd om concrete oplossingen voor het verduurzamen van negen iconische stadskerken in te dienen. Oplossingen die nog niet eerder zijn bedacht en tegelijkertijd goed uitvoerbaar zijn, bij voorkeur ook voor andere (dorps-)kerken. Om deze opgave vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, waren de teams multidisciplinair samengesteld. Zo bestonden de teams uit professionals uit de ontwerpdiscipline, de duurzaamheid- en de erfgoedexpertise.

Thema’s

Uit de 37 aanmeldingen selecteerde de jury negen teams voor deelname aan de prijsvraag. Zij gingen aan de slag met het ontwikkelen van een visie, met de sublieme schoonheid van de kerken als uitgangspunt. De negen teams maakten een visie op één van de drie aan hen toegewezen thema’s.

Deze thema’s zijn:

  • Binnenruimte: klimaat, gebruik en comfort (deelnemende kerken: Grote Kerk Zwolle, Pieterskerk Leiden, Stevenskerk Nijmegen)
  • Energiekoppelingen: opvang, energieopwekking en –uitwisseling (deelnemende kerken: Akerk Groningen, Grote Kerk Naarden, Oude Kerk Amsterdam)
  • Verbinding met de omgeving: toegankelijkheid en inbedding (deelnemende kerken: Kathedrale basiliek Sint Bavo Haarlem, Sint Janskathedraal ’s-Hertogenbosch, Domkerk Utrecht)

Uit de negen voorgestelde visies selecteerde de jury drie teams (één team per ontwerpthema). Deze teams hebben hun visie uitgewerkt tot een ontwerpvoorstel. De drie ontwerpvoorstellen zijn afgelopen woensdag (20 oktober 2021) gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. 

Akerk: thema ‘Energiekoppelingen: opvang, energieopwekking en -uitwisseling’

Het team, bestaande uit ABT en Obscura i.s.m. Lesia Topolnyk, heeft gezocht naar een antwoord op de vraag hoe een stadskerk een bron van energie kan worden. De ontwerpers kozen voor een zichtbare toevoeging, zoals vele generaties door de eeuwen heen dat ook al hebben gedaan. Kerken worden getransformeerd in een metabolische bron. Een bron waarmee niet alleen stromen van energie en water doorheen zullen vloeien. Maar ook stromen van vermaak, vriendschap, respect en erkenning.

Magazine Sublieme Schoonheid | Sublieme Duurzaamheid

Wilt u meer weten over onder andere de ontwerpvoorstellen, de visies en de teams? Deze komen aan bod in het magazine Sublieme Schoonheid | Sublieme Duurzaamheid.