Wie weet wat dit voor mysterieus object is?

Een van de mysterieuze vondsten. foto: Huis van Hilde

Het Huis van Hilde wil duidelijkheid over de betekenis en functie van een aantal mysterieuze archeologische vondsten. Via een soort van ‘crowdsourcing’ via een prijsvraag, hoopt het nieuwe archeologisch publiekscentrum tot een betere verklaring te komen voor de functie van de vondsten.

Het gaat om verschillende doorboorde schijven en conische objecten van aardewerk. De objecten stellen archeologen voor een raadsel. De schijven werden opgegraven langs het tracé van de N23- Westfrisiaweg, een nieuwe verbinding tussen Alkmaar en Enkhuizen. Voordat de daadwerkelijke aanleg van de weg begint, vindt archeologisch onderzoek plaats. Hiermee zorgt de provincie dat er geen belangrijk archeologisch materiaal verloren gaat tijdens de werkzaamheden. Bij Hoogkarspel troffen de archeologen greppels uit de Late Bronstijd (1100-800 v. Chr.)aan. In die greppel vonden zij naast potten, bekers, schalen en aardewerken lepels, deze schijven. Het is niet bekend waar ze voor hebben gediend.

Wie denkt te weten waar ze voor zijn gebruikt, kan meedoen met de prijsvraag die is uitgeschreven door het Huis van Hilde.

Meer informatie over de prijsvraag en andere activiteiten in het Huis van Hilde tijdens de Voorjaarsvakantie, zijn te vinden op de website van het Huis.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)

  1. De deksel van een prehistorische snelkookpan. In het gat middenin hoort een konisch gewicht dat omhoog komt wanneer de druk in de pan te hoog wordt.

  2. Dit is een oude spintol. Kan keltisch, Romeins of middeleeuws zijn. Zat een stok in geklemd die over de heup gerold werd. Werkte als een soort vliegwiel om b.v. Wol te spinnen.

  3. lijkt me meer een soort (water)slot voor bewaarpotten in combinatie met een stop. dan kan bv koolzuurgas ontsnappen zonder dat de pot open moet, dat gas gaat dan gewoon onder de ring door. probeer maar eens met zuurkool o.i.d (bier en wijn mag ook) door de “kurk”eraf te halen kan men inspecteren hoever het proces is zonder verontreinigingen de kans te geven naar binnen te gaan. mate van ontsnappen te bepalen door bv gewichten op de ring te plaatsen

  4. Het hangt ervan af, wat is het materiaal, waar de steen uit bestaat?
    Is het Cementicum? is het uitgehakt steen/marmer?
    Als je daar uit bent, dan kan je het in een periode plaatsen, met daaraan verbonden de eventuele gebruiken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.