Jonge molenaars: ‘Het molenaarsambacht heeft onder jongeren zeker toekomst’

Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, bezocht op dinsdag 14 juni de 50ste molen van zijn 100-molenstour. Hij sprak met enkele jonge molenaars in opleiding en molenliefhebbers over de toekomst van het molenaarsambacht. De jongeren gaven aan dat de belangstelling voor molens onder hun leeftijdsgenoten groeit. Verder hadden zij ideeën over hoe je het ambacht en de opleiding tot vrijwillige molenaar voor jongeren aantrekkelijker kunt maken, bijvoorbeeld door de opleiding in modules aan te bieden. “Haak in op technische opleidingen, verzorg gastlessen op scholen etcetera. Wij jongeren kunnen bovendien via social media een belangrijke rol vervullen in de promotie van het molenaarsambacht. Sommige mensen weten niet eens dat er een molenaarsopleiding bestaat.”

Nico Salm was te gast bij de Wimmenumer Molen in Egmond aan den Hoef en werd ontvangen door molenaar Eric Zwijnenberg, tevens een van de oprichters van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars dat dit jaar 50 jaar bestaat. Ook waren er twee jonge molenaars in opleiding aanwezig: Stan Baltus en Sharon Engers, evenals molenliefhebber Bauke Hobbs. Zij stonden hem enthousiast op te wachten. 

Tijdens het bezoek aan de molen ging Nico Salm in gesprek met Eric Zwijnenberg over de oprichting van Het Gilde en sprak hij geanimeerd met de jonge aspirant-molenaars over de opleiding zelf, hun toekomstvisie richting het werken met molens en hoe er meer jongeren bij molens kunnen worden betrokken.

De voorzitter begon op 20 juni 2020 aan zijn uitdaging in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van De Hollandsche Molen in 2023 – op uitnodiging – 100 molens te bezoeken. Dit doet hij uitsluitend per trein en fiets. Met zijn bezoekserie vraagt hij aandacht voor het belang van de molens, de noodzaak voor goed molenbehoud en het werven van nieuwe molenaars. Hij gaat in gesprek met molenaars, molenvrijwilligers en lokale belanghebbenden, zoals vertegenwoordigers van gemeenten.

Over De Hollandsche Molen
Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Door de inspanningen van De Hollandsche Molen zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen ook weer in beweging gezet. Momenteel zijn er nog ruim 1.200 molens in Nederland.