Kijken: Historische locomotieven vegen rails schoon

90-jaar oude tram rijdt tramrails schoon in Rotterdam. Bron: still video Rijnmond

Door de hevige sneeuwval van afgelopen zondag reden veel trams en treinen niet. Historische locomotieven werden ingezet om de rails schoon te krijgen.

In Rotterdam werd door de RET een tram van maar liefst 90 jaar oud van stal gehaald en ingezet als sneeuwschuiver. De tram staat normaal gesproken in het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum.

Maar waarom zo’n oude tram inzetten voor dit klusje? “Het voordeel van deze tram is dat hij alleen spanning op de bovenleiding moet hebben. Voor de rest heeft hij helemaal geen last van sneeuw of ijzel. Die tram rijdt gewoon. En als een zonnetje”, vertelt trambestuurder Rik.

Foto: Pixabay

Ook de Betuweroute had te maken met vastgevroren wissels en sneeuwduinen. De Stichting Historisch Dieselmaterieel schoot te hulp met een nostalgische diesellocomotief. De locomotief werd voorzien van een sneeuwruimer om de goederencorridor weer sneeuwvrij te maken. De trein kon zijn werk uitvoeren met twee rode zwaailichten op het dak waarbij met een snelheid van 40 kilometer per uur.