Postkaartenactie voor onderzoek Nieuwe Kerk Delft

Ansichtkaart

Een breed platform van archeologen lanceert een petitie voor goed archeologisch onderzoek. Aanleiding voor het protest is het voornemen van de gemeente Delft om bij de aanleg van een nieuwe catering-kelder onder de Nieuwe Kerk honderden skeletten niet te onderzoeken. Via een ludieke digitale ansichtkaart kunnen mensen de petitie ondertekenen om de gemeente Delft op te roepen de skeletten onder de Nieuwe Kerk in Delft goed te onderzoeken. Daarnaast wordt de landelijke politiek aangesproken om te zorgen dat het economisch belang niet onnodig/overhaast/altijd? boven het belang van het erfgoed gaat.

Ansichtkaart
Op de ansichtkaart die mensen naar de Delftse en Haagse politiek kunnen sturen is 80% van de toren van de Nieuwe Kerk doorgestreept. Sandra Beckerman, één van de initiatiefnemers van de actie: “Een toren is geen toren meer als 80% mist. De nachtwacht is niet meer zo imposant als 80% wordt overgeschilderd. Meer is soms beter, ook in de archeologie. Bodemvondsten zijn een soort fotoalbums, ze bewaren een beeld van het verleden. Fotoalbums gooi je niet weg!”

Onderzoek
De archeologen pleiten voor goed onderzoek. Dit betekent volgens de initiatiefnemers echter niet dat er geen selectie kan worden gemaakt. Emile Eimermann: “Goed onderzoek onthult bruikbare informatie over de bevolking van de stad, over ziektes, migratiegolven, verwantschap, voeding en verschillen tussen rijk en arm. De lessen die we kunnen leren van onze historische voorouders lijken eindeloos. Goed onderzoek betekent overigens niet dat alle skeletten tot in detail moeten worden onderzocht, maar wél dat de selectie ervan pas plaats vindt nadat ze allemaal in de oorspronkelijke context zijn gedocumenteerd.”

De Nieuwe kerk is een nationaal monument. De graven onder de kerk zijn volgens de archeologen onlosmakelijk verbonden aan de kerk en aan de historie van Delft. Yannick Raczynski-Henk: “Het nationale monument wordt een lege huls als je een integraal onderdeel van het gebruik van die kerk vernietigt. Met goed onderzoek kunnen we het verleden, straatje van Vermeer, tot leven laten komen en het verleden van Delft een gezicht geven.

Ansichtkaart
Ansichtkaart

Teken de petitie!

wiewatbewaart.com