Monumentenfotograaf Léontine van Geffen in tijden van corona

Léontine van Geffen
Léontine van Geffen. Foto gemaakt door Arnold Reyneveld

Aan de ene kant ziet Léontine nu kansen om ‘lege’ monumenten zonder toeristen te fotograferen, aan de andere kant stopt ook voor haar de inkomstenbron.

Léontine fotografeert monumenten. Dit kunnen  bewoonde monumenten zijn, wanneer bewoners een fotoboek willen als mooie herinnering aan hun huis.  Maar zij volgt met haar camera ook restauratieprojecten, als aannemers of architecten promotiemateriaal nodig hebben. Daarnaast komt het ook wel eens voor dat haar foto’s als kunstwerk bij mensen aan de muur komen te hangen.

Foto: Léontine van Geffen

Maar wat is de situatie nu? Kan een monumentenfotograaf in tijden van corona haar werk nog uitoefenen? “Veel van mijn opdrachten staan nu even op pauze,” vertelt Léontine. Door de maatregelen zijn bouw- en restauratieprojecten stop gezet, en wanneer zij wel doorgaan mag Léontine het bouwterrein niet meer op. “Dat is jammer, ook omdat het nu hartstikke mooi weer is. Het voorjaar is hét seizoen om monumenten te fotograferen, wanneer alle tuinen mooi in bloei staan.” Wel ziet Léontine nu een kans om foto’s te maken van monumenten zonder mensen. Zeker in Amsterdam is het nu een goed moment om bekende monumenten zoals het Paleis op de Dam en het Rijksmuseum te fotograferen. Hoewel Léontine geniet van het maken van foto’s, is het voor haar toch een risico: “Het blijft de vraag of mensen de foto’s willen kopen.” Wel kan Léontine de foto’s nog via haar eigen beeldbank (https://beeldbank.fotoprotool.nl/) verkopen. Als de huidige situatie nog lang gaat duren ziet ze een alternatief in het werken bij een bezorgdienst, een groenteteler of een aspergesteker, die om arbeidskrachten verlegen zitten. Wie weet kan het steunpakket van de regering ook wat hulp bieden, Léontine heeft zich in ieder geval aangemeld voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. “Het haalt niet wat ik in de maand nodig heb, maar alle beetjes helpen.”

Foto: Léontine van Geffen

Een trend in de erfgoedsector is om steeds meer te digitaliseren. Door de coronacrisis is digitalisatie en online actief zijn al helemaal een ‘hot item’ geworden. Voor Léontine verandert er in dat opzicht niet veel. “Ik ben altijd al actief bezig op sociale media met het delen van foto’s. Het is belangrijk voor mij om online vindbaar te zijn.”

Léontine hoopt dat het snel voorbij is, zodat ze haar boterham weer kan verdienen met het fotograferen van al het mooie erfgoed in Nederland.

Foto: Léontine van Geffen
Foto: Léontine van Geffen