Nederlandse Vuurtoren Vereniging stelt zich voor

Nederlandse Vuurtoren Vereniging
Nederlandse Vuurtoren Vereniging

In 2017 vierde de Nederlandse Vuurtoren Vereniging haar 25-jarige bestaan. Al een kwart eeuw lang bevorderen de ruim 425 leden van de vereniging het duurzaam behoud en beheer van de Nederlandse kustverlichtingsobjecten, waarvan vele een Rijksmonumentale status hebben.

U kent ze wel, de veelal imposante vuurtorens en lichtopstanden langs onze Noordzee, aan de Waddenzee en rond het IJsselmeer. Torens als die van Westkapelle, Haamstede (ook bekend vanwege haar afbeelding op het paarse 250-gulden biljet van voor de euro), Ouddorp, Hoek van Holland, Scheveningen, IJmuiden, Egmond aan Zee, Den Helder, Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. En dan zijn er de vele kleinere, maar minstens zo markante, torens van Breskens, Hellevoetsluis, Katwijk, Harlingen, Den Oever, Marken, Enkhuizen, enz. Veel van deze torens zijn al ruim 100 – 150 jaar oud. Markante vuurtorens betekenen veel voor de identiteit van onze kustplaatsen, zowel wat de beleving van de lokale bevolking betreft als die van toeristen.

Alternatief gebruik
De oorspronkelijke functie van vuurtorens en –baken was om de scheepvaart op zee en in de grotere binnenwateren veilig te begeleiden bij haar tochten langs zandbanken en andere ondiepten, en om de vaarweg naar en van onze havens aan te duiden. Iedere toren had zijn eigen lichtkarakteristiek en herkenbare uiterlijk. Met de opkomst van GPS-technieken is die oorspronkelijke functie niet meer zo belangrijk, met name voor de beroepsscheepvaart. Daardoor komt het behoud van de torens ? de meeste zijn nog in bezit van Rijkswaterstaat ? enigszins in het gedrang. De Vuurtorenvereniging maakt zich daarom sterk om vormen van alternatief gebruik en beheer te helpen ontwikkelen en ondersteunen. De vereniging stelt zich daarbij op als gesprekspartner van Rijkswaterstaat en van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook ondersteunen we lokale initiatieven om torens te behouden, zoals die in Den Oever en Breskens.

Voorbeelden van alternatief gebruik van vuurtorens vinden we in Harlingen, waar de verdieping vlak onder het lichthuis werd omgebouwd tot een hotelkamer, en in Hoek van Holland, waar de gehele toren is ingericht als museum. Vergelijkbare functies zijn toegepast in de torens van Westkapelle, Texel en Ameland. Weer andere torens worden door lokale vrijwilligers beheerd, en zijn ’s zomers voor het publiek opengesteld (Breskens, Katwijk, Egmond). En, op verschillende plaatsen in Nederland liggen lichtschepen aan de wal, die in een paar gevallenen ook toegankelijk zijn, zoals in Hellevoetsluis (de ‘Noordhinder’), Den Helder (de ‘Texel No. 10’) en Rotterdam (de voormalige ‘Breeveertien’). Deze laatste is omgebouwd tot restaurant ‘Lightvessel No. 11’.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website van de vereniging: www.vuurtorens.org. U kunt zich daar ook aanmelden als lid. De vereniging geeft vier maal per jaar een mooi blad uit, de Vuurboet, met achtergrond informatie en nieuws over Nederlandse en buitenlandse torens.