De laatste tijd wordt er veel gepraat en geschreven over erfgoedtoerisme. Veel organisaties kijken naar het toerisme als mogelijke nieuwe inkomstenbron. Maar hoe zit het werkelijk? Wat zijn dat eigenlijk voor mensen, die erfgoedtoeristen? Wat voor soort toeristen komen er op onze stad af, wat zoeken ze hier en hoe kunnen we daar op inspelen? Welke planningsmethoden kun je daarop loslaten, waar moet je op letten, wat moet je doen en wat moet je vooral nalaten? Wat komt er allemaal kijken bij een productmarkt-combinatie of een businessplan voor erfgoedobjecten of historische plaatsen?
Aan de hand van talloze voorbeelden uit binnen- en buitenland wordt in dit boek de planning van erfgoed en toerisme uit de doeken gedaan. Een must voor bestuurders, ambtenaren, leden van erfgoedorganisaties en iedereen die zich met erfgoed, toerisme en citymarketing bezighoudt.
Jos Cuijpers: Geld verdienen met erfgoed, Uitgeverij Veerhuis, ISBN 978-90-8730-039-5.
Enkele reacties van lezers op Linkedin:
Laurien van der Vaart: “Interessant boek. Heb het bijna aan één stuk uitgelezen. Toegankelijk geschreven. Aan de ene kant stemde het me positief, omdat het leuke voorbeelden laat zien hoe je inderdaad geld kan verdienen met erfgoed. Aan de andere kant werd uit de vele voorbeelden ook duidelijk hoe ingewikkeld het is, en dat een lange adem is vereist. Met mijn bedrijfje Buitenpadenontwikkel ik routes met een verhaal voor de recreatiesector. En dan gaat het bijvoorbeeld om verhalen om erfgoed (een oud gebouw, een landgoed, oude akkertjes in de duinen) te beleven alsof je er zelf bij bent. Informatie en verhalen zijn er genoeg, constateert Cuijpers in zijn boek. Dit lijkt een zegen, maar dat is het vaak helemaal niet. De historische informatie moet worden omgezet naar spannende, begrijpelijke en aangrijpende verhalen, aldus Cuijpers. Het moet over concrete, herkenbare zaken gaan, het moet spannend zijn en onverwachte wendingen nemen of bijzondere dingen verklaren. Verder moeten er herkenbare emoties en herkenbare situaties in zitten. Verder is het leuk als de toerist iets wat met het verhaal te maken heeft kan fotograferen, bijvoorbeeld een schandpaal op de markt. Met de foto kan hij het verhaal weer aan anderen vertellen”.
Johan Vencken: “Ik heb het boek de voorbije Kerstvakantie in één ruk uitgelezen en kan me alleen maar aansluiten bij de hierboven gegeven feedback. Heel goed geschreven en heel handige tips die ik kan gebruiken voor enkele op stapel staande projecten.”
Ingezonden bericht
Geef een reactie