Online lancering van historische reconstructies van Leiden 400 jaar geleden!

Breestraat Leiden 1620 vs. 2020. Foto:B. Vreugdenhil 3D reconstructie Erfgoed Leiden en Omstreken en Stichting Verborgen Stad

Tijdens Thanksgiving, op donderdag 26 november, lanceren samenwerkingspartners Erfgoed Leiden en Omstreken en Stichting Verborgen Stad een virtuele tijdreis naar 1620. De Engelse Pilgrims hebben tussen 1609 en 1620 de jaarlijkse 3 Oktober festiviteiten in Leiden meegemaakt, mogelijk komt het dankfeest Thanksgiving hieruit voort. Vanaf 26 november kun je rondkijken in Leiden zoals dat eruit zag toen de Pilgrims hier woonden.

De VR-reconstructie van de Breestraat was al bekend. Hier worden nu vier nieuwe plekken aan toegevoegd. In de reconstructies komen historische onderzoek en nieuwste digitale techniek samen. 

De lancering is voor iedereen online te volgen.

Online evenement

Op donderdag 26 november van 12.30 uur tot 13.15 uur vertellen de experts en de makers vanuit de Pieterskerk in Leiden over de geschiedenis van de locaties en de totstandkoming van de digitale reconstructies. De lancering is via een livestream te volgen op Ziggo kanaal 46, www.Sleutelstad.nl/tv, verschillende Facebookpagina’s zoals Erfgoed Leiden en Stichting Verborgen Stad en via het YouTube kanaal van Leiden, Stad van Ontdekkingen.

‘Nieuwe’ locaties
Behalve de Breestraat (kijk HIER 360? rondom!) zijn deze vier locaties in Leiden digitaal gereconstrueerd: het plein achter de Vrouwekerk, het Rapenburg (bij de Faliede Bagijnkerk), Kloksteeg 17 en de blik over Leiden in de omgeving vanaf de Lammenschans. Dit zijn locaties waar de Pilgrims woonden, werkten of langs reisden. Van achter de pc of ter plekke – met telefoon of tablet – kan vanaf 26 november in het jaar 1620 worden rondgekeken. Daarbij kan ook allerlei informatie over de Pilgrims en Leiden worden aangeklikt.

1620
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Pilgrims met het schip de Speedwell vanuit Holland vertrokken, om uiteindelijk in Amerika terecht te komen. Zij worden wel gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (onder wie negen presidenten, inclusief Barack Obama). Voordat deze groep Engelse separatisten in 1620 die overtocht maakte, leefden en werkten zij tussen 1609 en 1620 in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon.

Leiden400
Het project, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden en Provincie Zuid-Holland, is onderdeel van het herdenkingsjaar Leiden400, waarin activiteiten georganiseerd worden rondom het vertrek van de Pilgrims. Via hetzelfde platform is ook Delfshaven in 1620 te bewonderen: het vertrekpunt van de Pilgrims naar Amerika. In 2021 worden ook belangrijke plekken tussen Leiden en Delfshaven gereconstrueerd.