Oproep: Stop de verkoop van Recreatieoord Hoek van Holland

Eén van de eerste vakantiehuisjes. De foto is 65-70 jaar geleden genomen. Bron; De Jong

Het Recreatieoord in Hoek van Holland: al nagenoeg 100 jaar wordt hier gerecreëerd en dat maakt het recreatieoord uniek Rotterdams erfgoed. Nu wil gemeente Rotterdam het vakantiepark verkopen aan een commerciële partij. De bewoners en bezoekers vrezen dat hun vertrouwde ‘plekkie’ veranderd in een chique vakantieoord met subtropisch zwembad en luxe villa’s. Teken nu de petitie tegen de verkoop!

Ansichtkaart. Recreatieoord Hoek van Holland van boven

Oproep geschreven door de heer De Jong, eigenaar van een huisje in Recreatieoord Hoek van Holland:

“Het Recreatieoord in Hoek van Holland met zijn Oude en Nieuwe Kamp vormen de houten kampeerstad van ‘Rotterdam aan Zee’. Al nagenoeg 100 jaar wordt hier gerecreëerd in bijna 1000 houten zomerhuisjes met allemaal een unieke uitstraling. Huisjes met kleine raampje en een puntdakje die gemoderniseerd zijn door de komst van waterleidingen, aardgas en elektra staan naast eigentijdse varianten in hippe kleuren. Kleine knusse wandelstraatje voorzien van groene ligusterhaagjes kringelen rondom centrale voorzieningen waaronder het recreatiegebouw, het voetbalveld en diverse speelvoorzieningen. 

Recreatieoord Hoek van Holland. Beeld: still uit video CineacTV Rotterdam

In de wandelstraatjes hebben Rotterdamse Spartafans met trots hun eigen Kasteel kunnen bouwen. Maar ook veel trotse bewoners uit de randgemeenten van Rotterdam hebben hier hun ‘plekkie’ gevonden. De vlaggen van Rotterdamse havenbedrijven wapperen vrolijk en het geluid van de touwen tegen de masten wordt afgewisseld met het geluid van de zee en de vogels in de duinen.

Grote samenhorigheid

In het zomerdorp van Rotterdam is de samenhorigheid ongekend groot en verzorgen de kampeerverenigingen al vanaf 1926 vele activiteiten. Zoals dansavonden met André Hazes, de avondvierdaagse-feestweek activiteiten, en voetbalwedstijden waaraan vaak ook John de Wolf mee deed.

Oude ansichtkaart Recreatieoord Hoek van Holland

Maar naast recreëren weten de bewoners ook dat er soms sprake is van een werkkamp. Als vanzelfsprekend steken de bewoners tijdens de voorjaarschoonmaak en de voorbereidingen voor de wintersluiting de handen uit de mouwen. Tradities als kijk- en luchtdagen tijdens de jaarlijkse wintersluiting zijn een begrip. 

Het recreatieoord in gevaar

Drie dagen na deze gebruikelijke wintersluiting heeft de gemeente Rotterdam vanuit het niets bekend gemaakt dit bijzondere Rotterdamse erfgoed te willen verkopen. Helaas blijken verkoopplannen achter de schermen al heel ver doorontwikkeld te zijn, wat de bewoners van het inmiddels officieel als immaterieel erkende erfgoed Recreatieoord in ‘De Hoek’ bijzonder strijdlustig maakt. Het zal toch niet gebeuren dat dit unieke stukje Rotterdams Erfgoed verloren gaat?

De tennisbaan van Recreatieoord Hoek van Holland waar Prinses Juliana gebruik van maakte tijdens haar jeugd!

De bewoners, bezoekers en kampeerverenigingen hebben zich verenigd met als gezamenlijk doel deze verkoop te voorkomen of om de culturele schade te beperken. Wat zou de schade groot zijn bij verkoop aan een commerciële partij of een rijke ontwikkelaar. 

Staan er straks allemaal glimmende luxe vakantie villa’s met een subtropische zwembad of een chique golfbaan? Of loopt er straks een vakantiemascotte rond in de vorm van een beer of konijn net als bij vele andere vakantieparken?

Het oudste vakantiedorp van Nederland, dat koester je en sloop je niet! Het is niet voor niks dat er hele boeken en mooie websites over dit unieke stukje Rotterdams erfgoed zijn geschreven.

Video: CineacTVRotterdam

Oproep

Beste lezers van Erfgoedstem help ons om de gemeente Rotterdam te overtuigen om hun dure tafelzilver niet te verkopen door jullie stem te laten horen. Koester het Hoekse Recreatieoord en poets het waar nodig even op zodat het ook in de toekomst zal blijven glimmen. 

Geschreven door de heer De Jong op 1 januari 2021

Ansichtkaarten gestuurd vanaf Recreatieoord Hoek van Holland