Paleis Soestdijk stelt park tijdelijk open voor publiek

Paleis Soestdijk Foto: Karel Krop via Youtube.

Paleis Soestdijk opent deze zomer tijdelijk de deuren van het park voor het publiek. De openstelling geldt m.i.v. 1 juli voor alle woensdagen en vrijdagen in de maanden juli en augustus. De monumenten Watertoren en het Speelhuisje van de voormalige prinsesjes worden opengesteld en er worden activiteiten georganiseerd zoals wandelingen door het park, een wandeling met de schaapskudde en bloemen plukken in de Kwekerij. In de Oranjerie kunnen bezoekers kennismaken met de toekomst van Paleis Soestdijk dat de komende jaren zal worden gerestaureerd en onder de titel ‘Made by Holland’ een nieuwe bestemming krijgt als podium voor het beste van innovatief en ondernemend Nederland.

Frans van der Avert, Directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: “Deze zomer zullen veel mensen hun vakantie dichtbij huis organiseren. Door de openstelling van het park verwachten wij bij te kunnen dragen aan de behoefte voor een fijne dag in de natuur tegen een prachtig, historisch decor”. Om te beschrijven hoe mooi het is op het landgoed citeer ik uit een brief van Anna Paulowna, echtgenote van Willem II, mei 1818: “De lucht is droog en heel gezond, en het is een heerlijke plaats, dat geldt zowel voor het huis als voor de bossen en de omgeving, en in het geheel is het landgoed fraai en plezierig om te vertoeven.”

Het prachtige park van Paleis Soestdijk kent twee belangrijke tijdslagen. De allereerste aanleg door stadhouder Willem III vanaf 1674; een strak geometrische Franse baroktuin. En de metamorfose onder Koning Willem II in de jaren direct na 1815 de Engelse landschapstuin, ontworpen door de beroemde architect J.D. Zocher, met slingerende paden en waterpartijen.

Openstelling Park, Watertoren en Speelhuisje
Bezoekers ontvangen bij aankomst een plattegrond met daarop de vaste wandelroute door het park langs monumenten zoals De Watertoren, de Oranjerie, het Sportpark met onder meer het Speelhuisje, de IJskelder en het Wilhelminachalet. De Watertoren uit 1680 wordt opengesteld voor het publiek. Voor kinderen zijn er speurtochten en is het Speelhuisje van de voormalige prinsesjes zeker een bezoek waard. Bij de mobiele koffiebar van Koffiemakerij kunnen bezoekers wat te drinken bestellen en in het park zijn een aantal vaste picknicklocaties ingericht. Het restaurant is gesloten. De vrijwilligers van Paleis Soestdijk zijn aanwezig op verschillende locaties om bezoekersvragen te beantwoorden en om toezicht te houden op de RIVM richtlijnen.

De kwekerij – Circulair landgoed
Eeuwenlang heeft Landgoed Paleis Soestdijk zijn eigen voedsel en bloemen geproduceerd. Het kwekerijterrein is een bijzondere plek om een indruk te krijgen van hoe dat hier vroeger ging. Bezoekers kunnen genieten van de fruitbomen en biologische bloemen en horen meer over de rijke historie van dit onderdeel van het landgoed. Ook is het mogelijk om een mooi boeket samen te stellen van zelf geplukte bloemen. Deze activiteit geldt zolang de voorraad strekt.

Wandeling met schaapskudde
Een kudde heideschapen begraasd sinds kort het landgoed in het bos om de variëteit in de plantensoorten te bevorderen. Het past in de ambitie om van Paleis Soestdijk het eerste energie- neutrale paleis en een circulair landgoed te maken. In de maand augustus is het mogelijk om onder begeleiding van de schaapsherder op woensdagen en vrijdagen een wandeling te maken met de schaapskudde.

Oranjerie – Kennismaken met de toekomst van landgoed Paleis Soestdijk
Naast de activiteiten en de historische informatie is er ook aandacht voor de toekomst van Paleis Soestdijk. In de Oranjerie van Paleis Soestdijk worden films vertoond, is er informatie in te zien over de restauratie en de plannen voor de toekomst en zijn er vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden. De komende jaren transformeert Paleis Soestdijk tot een onafhankelijke podium voor de kroonjuwelen van de Nederlandse, innovatieve maak- en kennisindustrie. Op gelaagde en interactieve wijze wordt in het paleis en het omringende park het beste van het beste dat ons land te bieden heeft gepresenteerd op het gebied van water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid. Zodra het bestemmingsplan is goedgekeurd zal de restauratie en renovatie van park, paleis en gebouwen zo snel mogelijk starten.