Plannen bebouwing rond Euromast waarschijnlijk van de baan door advies RCE

De Euromast in Rotterdam
De Euromast in Rotterdam Foto: Hanno Lans - Euromast via Wikimedia CC BY-SA 2.0

Zet een dikke streep door het bouwen van woontorens rond de Euromast. Dit adviseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan de gemeente Rotterdam (AD). 

Aan weerszijden van de Euromast wil de gemeente 640 woningen laten bouwen door projectontwikkelaars Heijmans en Era en woningcorporatie Woonbron. De Stichting Groen Parkhaven, waarin de bewoners zich hebben georganiseerd, heeft het advies van de RCE met gejuich ontvangen. “Het is behoorlijk scherp en voor dit project cruciaal negatief advies. De wethouder kan dit niet naast zich neerleggen”, zegt Bas van Herpen van Groen Parkhaven tegen Barendrechts Dagblad.

Als er woongebouwen komen in de groenstrook rondom de Euromast, gaat volgens de RCE de ‘markante vrije ligging en de nog gave relatie met de omgeving verloren’. En verder: ‘Het open karakter van het gebied neemt sterk af. Dit heeft een negatieve invloed op de monumentale waarde en daarmee de beleving van het Maastunnelcomplex, het Park en het Parksluizencomplex; de rijksmonumenten in de onmiddellijke nabijheid.’ De omgeving van de Parkhaven zou meer gebaat zijn, zo beschrijft de rijksdienst en passant, met het verbeteren van de groen- en recreatiefunctie voor de stadsbewoners (AD €).

Achtergehouden

Eerder deze week kondigde Ellen Verkoelen, fractievoorzitter van 50Plus in Rotterdam, aan dat ze bouwwethouder Bas Kurvers op het matje zal roepen. Kurvers schijnt het standpunt van de RCE over de bebouwing rond de Euromast bij de gemeenteraad achtergehouden te hebben. Verkoelen zegt verbolgen te zijn over deze infoverduistering en wil in debat met Kurvers,  omdat de Rijksdienst Cultureel Erfgoed hem óók in overweging heeft gegeven een inventarisatie uit te voeren van kwetsbare locaties in Rotterdam en die uit te sluiten van ongevraagde voorstellen van projectontwikkelaars (Dagblad 010).

Herkenningsteken van Rotterdam

De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect Huig Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in Het Park.

Video Bas Romeijn