Presentatie van het Cultuur Historisch jaarboek voor Flevoland 2012 ‘Het spoor terug’

Lelystad – Tijdens de relatiedag van Nieuw Land, afgelopen vrijdag 7 december, is het 22e Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland gepresenteerd. De eerste exemplaren zijn uitgereikt aan Wim de Weerd, voorzitter van de Vrienden van Nieuw Land, en  Camiel Maenhout, Heemraad van het Waterschap Zuiderzeeland. Het jaarboek met de titel ‘Het spoor terug’, is een rijk geïllustreerd boek te koop bij de museumwinkel van Nieuw Land en bij de boekhandel voor € 16,50.

Hoofd Collecties en Onderzoek van Nieuw Land en eindredacteur van het jaarboek, Willy van der Most vertelt: “Om het spoor terug te vinden in het verleden van Flevoland wordt veel onderzoek gedaan. Niet alleen door professionals, ook door vrijwilligers en geïnteresseerde leken. Het jaarboek laat een aantal van deze onderzoeken de revue passeren.”

Het jaarboek bevat onder andere een bijdrage over de geschiedenis van de dijkbouw in het Zuiderzeegebied door Henk Pruntel, onderzoeker van Nieuw Land. Van der Most geeft aan: “Het jaarboek kijkt ook naar het heden, naar de komst van de Hanzelijn. De Hanzelijn is vorige week officieel geopend en in het jaarboek vertelt een oud-medewerker van het Projektburo Almere hoe de Hanzelijn stap voor stap tot stand is gekomen”.

Het spoor terug bevat verder tussentijdse resultaten van promotieonderzoek dat door de provincie Flevoland is gefinancierd: booronderzoek op Schokland uit 1804 wordt vergeleken met booronderzoek uit 2010. Vervolgens wordt bekeken of de vergelijking gebruikt kan worden voor het aanscherpen van projecties over de bodemdaling van het voormalige eiland. Een andere onderzoeker neemt de Oostvaardersplassen als case in zijn studie naar strategieën voor beleidsverandering in het IJsselmeergebied en legt uit waarom de Godfather van de Oostvaardersplassen, Frans Vera, een ‘policy entrepeneur’ is.

Vast onderwerp van het jaarboek is het verslag van de vondsten die in 2012 zijn aangemeld bij het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten en de resultaten van het archeologisch veldwerk. Tenslotte bevat Het spoor terug ook de cultuurhistorie van de regio en bieden we in de kroniek Nieuws uit de Regio een platform aan de medewerkers en vrijwilligers van organisaties in Flevoland om hun werk van het afgelopen jaar kundig te maken.

Afbeelding: voorzijde Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland door Nieuw Land

Persbericht Nieuw Land