Romeins grafveld ontdekt in Rijswijk

Archeologen van de gemeente Rijswijk hebben onlangs een klein grafveld uit de Romeinse tijd ontdekt. De graven dateren uit de tweede eeuw na Christus. Er zijn verschillende graven ontdekt waaronder minimaal vijf crematiegraven. Hoewel cremeren in de Romeinse tijd gebruikelijk was, werden overledenen soms begraven zonder crematie. Ook in het nu gevonden grafveld komt dat voor.

In de crematiegraven zijn verschillende grafgiften gevonden waaronder eet- en drinkgerei zoals borden, bekers en kruiken. Ook zijn er twee benen haarnaalden gevonden. Grafvelden uit de Romeinse tijd zijn zeldzaam voor de regio Den Haag. In 1985 werd een grafveld in Naaldwijk gevonden en later een in Wateringseveld, maar meestal worden graven in geïsoleerder context gevonden.

De Rijswijkse wethouder Marloes Borsboom is blij met de vondst: “Dit Romeinse grafveld is een mooi voorbeeld van de rijke (on)zichtbare geschiedenis van Rijswijk dat het recht heeft om voort te bestaan in de toekomst.” Tevens benadrukte ze de gezamenlijke verantwoordelijk vanuit de maatschappij voor het behoud van cultureel erfgoed: ”Het behoud van cultureel erfgoed kunnen wij als gemeente niet alleen. We hebben de hulp nodig van betrokken burgers, bedrijven en instellingen om het voortbestaan van onze culturele identiteit te waarborgen”.

De opgraving is intussen beëindigd en wordt het verder uitgewerkt. Naar verwachting kunnen de vondsten eind 2015 getoond worden aan het publiek.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)