sKBL blij met jaarlijkse steun door Prins Bernhard Cultuurfonds aan Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen

Huis Landfort Megchelen Gelderland
Huis Landfort Megchelen Gelderland Foto: Leontine van Geffen-Lamers

Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) is blij met de jaarlijkse steun door het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBCF) aan Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen. Door cultuurfondsen op naam kunnen elf herstelprojecten en restauraties worden gefinancierd. Hiermee is € 331.500,- gemoeid.

Twee publicaties krijgen een bijdrage; een studie over Wapenzilver – Twickel, Weldam, Middachten, Amerongen – de vroegere bewoners en hun zilver (1550-1950). Dit boek gaat in op zilveren voorwerpen die kasteelbewoners en hun voorouders vanaf 1500 verwierven en wat ze er mee deden (bijdrage € 6.000,-). Voorts een bijdrage voor een studie over Willem Uppink (1767-1849) Een Hollandse behangselschilder uit de vroege Biedermeiertijd. Hij was een late representant van deze van toegepaste kunstvorm in het Hollandse interieur (bijdrage
€ 7.000,-).

Restauraties van roerend en onroerend goed
Op Ridderhofstad Gunterstein te Langbroek krijgt de restauratie van het zogenaamde Park Engelsch Werk geld voor de aanplant van bomen/heesters in het park uit 1793. De aanplant volgt het historische beplantingsplan uit 1895 (bijdrage € 15.000,-).

PBCF steunt de restauratie van het goudleer en imitatiegoudleerbehang in vier kamers van Kasteel De Haar. Het originele goudleerbehang wordt gerestaureerd en het imitatiegoudleerbehang wordt aangevuld met het oorspronkelijke behang. Daarnaast zal een deel van de imitaties opnieuw worden vervaardigd op basis van originele behangrollen (bijdrage € 20.000,-).

Geld gaat ook naar het herstel van de fundering van het hoofdhuis van de Fraeylemaborg te Slochteren. Hiervoor moeten het schathuis, oranjerie en koetshuis worden aangepakt om het hoofdhuis met de kademuren weer op orde te brengen. Dit werk wordt gecombineerd met het stucwerkherstel en het schilderwerk van het exterieur van het hoofdhuis (bijdrage € 50.000,-).

Voor de Menkemaborg te Uithuizen is geld beschikbaar voor het herstel van schilder-, voeg- metsel- en glas- en loodwerk aan het hoofdgebouw, het schathuis, het theehuis, de keermuren, de kassen, de poort en de brug (bijdrage € 60.000,-).

Op Middachten ontvangt de bibliotheek geld om conservering toe te passen op met name 19de-eeuwse boekbanden (bijdrage € 15.000,-).

Monumentenorganisatie Hendrick de Keyser krijgt voor de restauratie van het hoofdhuis Huys te Warmond een bijdrage. Dit is bestemd voor het herstel van het casco en het vervangen van het pleisterwerk, de dakbedekking, het loodwerk en het houtwerk (bijdrage € 26.000,-).

Kasteel Blankenberg te Cadier en Keer ziet geld tegemoet voor het herstel van het voeg- en metselwerk, de dakbedekking, het schilderwerk en de dakgoten. Na de restauratie hoopt men vaker het kasteel open te kunnen stellen voor publiek (bijdrage € 20.000,-).

Met een bijdrage kunnen dak en lantaarn van Kasteel Ter Horst worden aangepakt. De werkzaamheden betreffen de restauratie van het gehele dak en reconstructief herstel van de lantaarn boven het trappenhuis van dit kasteel (bijdrage € 20.000,-).

De hoogste bijdrage (€ 100.000,-) gaat naar het herstel van de historische moestuin op Huis Landfort te Megchelen (GLD), een ontwerp van Johan David Zocher jr. uit 1825. De werkzaamheden betreffen het herstel van de visvijver, de tussensloot en het zichtbergje en de aanleg van de wandelpaden, de hagen, de hekken, een boomgaard, een bloementuin, een groentetuin en een kruidentuin. De (moes-)tuin en het park zullen publiekstoegankelijk zijn.

Realisatie
Zes ‘ontdekkabinetten’, onderdeel van de nieuwe museale herinrichting van het Museum Kasteel Wijchen. Deze kabinetten maken deel uit van de nieuwe museale presentatie Emilia van Oranje Nassau, lieux de memoire (bijdrage € 12.500,-).