Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer ontvangt Erepenning Oude Groninger Kerken

Ingezonden

De Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer en Omstreken krijgt dit jaar de Erepenning van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Deze Erepenning zal op zaterdag 7 juli tijdens de jubileumbijeenkomst van bovengenoemde stichting worden uitgereikt door de heer Gert van den Bremen, voorzitter van de SOGK, aan voorzitter mevrouw M. Topper-Maters van voornoemde stichting.

Met de uitreiking van de Erepenning toont de SOGK haar grote waardering voor de volhardende en consequente wijze waarop de stichting zich al 25 jaar inzet voor de instandhouding van de aan haar toevertrouwde kerkhoven. Het feit dat zij hiermee een voorbeeld is voor veel beheerders op dit terrein, heeft mede deze keuze bepaald. De Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer en Omstreken is de tiende ontvanger van de Erepenning. De SOGK heeft de Erepenning voor het eerst uitgereikt bij haar 25-jarig bestaan in 1994.

Erepenning
De SOGK reikt iedere twee jaar de Erepenning uit aan een persoon of een instelling die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor cultuur en cultuurbehoud in de provincie Groningen en in het bijzonder voor het kerkelijk erfgoed. Aan de Erepenning is een geldbedrag van € 7.500,- verbonden. De ontvanger zoekt voor dit bedrag in samenwerking met de stichting een passende bestemming en in dit geval wordt het bedrag besteed aan een bijzondere uitgave in de Kerkhovenreeks, een reeks over kerken en kerkhoven uitgebracht door de SOGK met als doel de belangstelling voor dit bijzondere culturele erfgoed in het Groningerland te bevorderen.

Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer en Omstreken
Deze stichting beheert de volgende begraafplaatsen en kerkhoven: begraafplaatsen Wolfsbarge, Hoogezand en Sappemeer Oost en de kerkhoven van Kropswolde, Kielwindeweer en Sappemeer Koepelkerk. In de afgelopen 25 jaar werd veel gerealiseerd, zo werden op alle begraafplaatsen infoborden geplaatst, alle hekwerken zijn functioneel gemaakt en alle lijkhuisjes werden in goede staat gebracht. Men voert regelmatig overleg met de desbetreffende begrafenisverenigingen, de administratie werd geautomatiseerd. Het bovengenoemde werk gebeurt door vrijwilligers, zowel voor het veld- als het kantoorwerk.. Regelmatig vinden schouwen van de kerkhoven/begraafplaatsen plaats aan de hand van checklisten. De stichting zit niet stil en streeft naar een nog professionelere organisatie en probeert tegelijk ook aandacht aan verjonging van de medewerkers en bestuurders te werken.