Stil je reishonger en overnacht in een kerk: Overnachtingsconcept redt iconische gebouwen en hun verhalen

Heilige Nachten
Heilige Nachten Foto: Roman Robroek

Heilige Nachten start met het aanbieden van overnachtingen in kerkgebouwen. Heilige Nachten is een ‘pop-up’ concept: zonder aantasting van de waarden van de kerk wordt een knusse ‘huiskamer’ gecreëerd waar mensen overnachten. Dit concept is dus mogelijk in leegstaande kerken, maar ook in kerken nog in de eredienst zijn of die daarnaast nog andere activiteiten hebben. 

Deze bijzondere toevoeging aan het toerisme in Nederland, geeft iedereen die dat wil uit binnen- en buitenland, dé kans om een nacht door te brengen in een bijzonder gebouw. Voor een unieke ervaring, of een moment van bezinning. De gasten die ’s nachts de hele kerk voor zichzelf hebben dragen op meerdere manieren bij aan het voortbestaan van de iconische kerkgebouwen en hun verhalen: 1. Een groot deel (40%) van de opbrengst gaat direct terug naar het kerkgebouw en dus brengt men structureel een deel van de inkomsten. 2. De maatschappelijke betrokkenheid voorkerkgebouwen wordt vergroot bij een breder publiek. 3. Het geeft eigenaren meer tijd om na te denken over de mogelijkheden van hun leegstaande kerkgebouw, terwijl het toch in gebruik is. 

Jennemie Stoelhorst, mede-eigenaar Heilige Nachten: “Geïnspireerd op een concept in Engeland willen wij ook in Nederland een tegenbeweging maken die de leegloop van kerken in een ander daglicht stelt. Veel kerken zijn zulke bijzondere, mooie en imposante gebouwen met een lange geschiedenis. Hoe bijzonder is het om de kerken op deze unieke manier beschikbaar te stellen voor het grote publiek, en ook nog eens nachts? We zijn erg trots dat we het concept na hard werken mogen lanceren in de Maria Boodschapkerk in Goirle.” 

Deze eerste kerk, de Maria Boodschapkerk in Goirle, kan al geboekt worden. Samen met partner HERMON Erfgoed wil Heilige nachten het concept uitbreiden naar meerdere kerken. 

Meer informatie, boeken of interesse voor uw eigen kerkgebouw? Neem vrijblijvend contact op met info@heiligenachten.nl / 06-10259679 

Over Heilige Nachten
Heilige Nachten is een initiatief van Sanne Kiel en Jennemie Stoelhorst. Beiden zijn jaren actief in de erfgoedsector op het gebied van projectmanagement, marketing en evenementenorganisatie. Zij zijn geïnteresseerd in herbestemming van historische panden en willen met Heilige Nachten een steentje bijdragen aan het maatschappelijk probleem van leegstaande kerkgebouwen. Samen met partner HERMON Erfgoed start Heilige Nachten dit najaar met het concept in de eerste kerken.

www.heiligenachten.nl 

Fotografie: Roman Robroek