
Catharijneconvent museum, Utrecht. Foto: Luctor IV
Het Utrechts Monumentenfonds bestaat op 18 november zeventig jaar. Dit heuglijke feit wordt in het weekend hieraan voorafgaand door ruim 1900 begunstigers en genodigden uitbundig gevierd. De feestelijkheden beginnen op zaterdag 16 november in het auditorium van het Catharijne Convent met de presentatie van het jubileumboek ‘van licht en steen’. Dat zal officieel worden aangeboden aan Lien Vos, Ivo Opstelten, Annie Brouwer-Korf en Aleid Wolfsen, de vier (oud)burgemeesters van Utrecht. Auteur Ingmar Heytze belicht in dit werk op prozaïsche wijze het volledige monumentale bezit van het UMF. Intussen voert hij de lezer spelenderwijs langs de historie van het fonds en de ontwikkeling van de stad Utrecht.
Voor ‘van licht en steen’ dook Heytze, tot 2011 stadsdichter van Utrecht, in de wereld van moerbalken, kinderbinten, neuten en oortjes. Dat deed hij samen met fotograaf Daan Verschuur en vormgever Meike van Schijndel. Ze gingen op bezoek bij de bewoners en gebruikers van alle UMF-panden, groeven in de geschiedenis en noteerden verhalen uit het nu en het verre en recente verleden. Het resultaat is een heerlijk leesbaar en rijkelijk geïllustreerd bladerboek dat her en der wordt gelardeerd met kersvers geïnspireerd dichtwerk.
Het boek vertelt niet alleen hoe je eeuwenoude, onbewoonbaar verklaarde panden behoedt voor de sloop, het toont ook de waarde van elke eeuwenoude steen voor de identiteit en het aanzien van de stad Utrecht. In ‘van licht en steen’ vertellen eeuwenlang verborgen historische bewijzen het verhaal van de verstening van de brandbare, Middeleeuwse, houten stad. Maar ook van de gevolgen van de reformatie, de afbraak van de stadswal en nog veel en veel meer. Natuurlijk staat het boek stil bij de oprichting van het UMF in de oorlogsjaren en bij zijn doortastende rol bij de grondige restauraties van de vele panden die de stad rond de jaren zestig van de vorige eeuw liet verkrotten. Dat was de tijd van het onzalige verkeersplan Feuchtinger, waarin de historische binnenstad ruimte zou moeten bieden aan een enorm verkeerscircuit.
In zijn beschrijvingen verwijst Heytze met een glimlach naar de wijze waarop het UMF zijn strijd streed voor het behoud van de binnenstad. Tegen wil en dank, vaak met meer geluk dan wijsheid maar steeds met een leger aan toegewijde vrijwilligers. Nu, zeventig jaar later, is het fonds uitgegroeid tot een professionele organisatie die niet restaureert voor het voorlopige behoud van panden, maar met de bedoeling om nooit meer te hoeven restaureren. ‘Zodat in de toekomst niet méér nodig is dan normaal groot onderhoud’, aldus directeur Thea de Wit in het boek.
Het jubileumboek ‘van licht en steen’ is een absolute aanrader voor iedereen die zijn hart heeft verpand aan het historische Utrecht. Voor slechts 17,50 euro is het boek vanaf 18 november verkrijgbaar bij boekhandels in de Utrechtse binnenstad. Tevens is het via info@UMF.nu te bestellen. Het werk van Fotograaf Verschuur is vanaf het jubileumweekend te bewonderen in een solotentoonstelling bij Dapiran Art Project Space. Deze nieuwe projectruimte voor hedendaagse kunst is gevestigd in het UMF-pand Springweg 59.
Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt er een speciale editie van de periodiek SteenGoed. Dit bijzondere exemplaar wordt om 15.00 uur op Lange Nieuwstraat 55 door de historische werkgroep van het UMF aangeboden aan de adjunct directeur van “Het Utrechts Archief” de heer H. Tigelaar.
Persbericht Utrechts Monumentenfonds
Geef een reactie